21/07/2009

Grcka pita sa mlevenim mesom i prazilukom

U Grckoj se mnogo prave pite, na razne nacine. Da bi jedna pita uspela ne mora se razvuci testo preko celog stola. :). Za one koji to ne umeju evo jednog drugacijeg nacina, a pita ce biti odlicna, gornja korica i rub hrskavi, a sredisnji deo socan i ukusan.










Sastojci
- za testo
7 casa brasna (oko 900 grama)
2 case vode
2 kasike margarina
so

1/2 kg. mlevenog svinjskog ili juneceg mesa
5 kom. praziluka
1 glavica luka
3 jaja
pola soljice ulja
persunov list
so, biber

Priprema
Zamesiti tvrdje testo i podeliti ga na dva dela. Od svakog dela napraviti 6 malih i jednu vecu lopticu testa. Ako ste dobro izradili testo nece biti potrebno da stavljate brasno na podlogu dok ih budete razvlacili oklagijom. Od veceg dela rastanjite krug precnika oko 25 cm. Od manjih delova krugove precnika oko 17 cm. Premazati najveci krug otopljenim margarinom, staviti jedan po jedan svih sest manjih, takodje svaki premazujuci margarinom. Onda saviti rubove velikog testa preko manjih i tako sve zajedno rastanjiti, jednu koru u velicini tepsije a drugu tako da ostane rub kojim ce se na kraju prekriti gornja gora i napraviti obod pite.

Pripremiti mleveno meso tako sto se na malo ulju izdinsta luk, doda meso, so, biber i malo vode. Dinstati desetak minuta, dodati praziluk secen na kolutove i sitno seckan persunov list. Dinstati jos minut, dva, skinuti sa vatre i dodati jaja, jedno po jedno i dobro izmesati.

U podmazanu tepsiju staviti vecu koru, preko izdinstano mleveno meso, prekriti drugom korom, uviti krajeve, premazati celu pitu margarinom i peci na 180 stepeni oko 1 sat.

2 коментара: