09/07/2009

Letnji kuglof od griza i želea sa višnjama




Sastojci
za deo sa višnjama

1 tegla kompota od višanja + sok iz kompota, oko 2,5 dcl.
1 kašika šećera
10 g. želatina i 1 dcl. vode

4 dcl. vode
1 kesica (75 g.)žele od višanja


za krem od griza

4 dcl. mleka
3 kašike griza
8 kašike šećera
10 g. želatina u prahu
1 dcl. vode vode za žalatin
1 vanila šećer
4 kašike kisele pavlake



Priprema crvenog želea

Želati u prahu staviti u hladnu vodu, promešati i ostaviti da nabubri pa ga zagrejati u mikrotalasnoj desetak sekundi da postane tečan.

Ocediti višnje pa sirup i šećer zagrejati do tačke ključanja. Skloniti sa vatre,dodati nabubreo želatin i izmešati da se želatin istopi.

Zagrejati dobro 2 dcl. vode, dodati žele u prahu od višanja, dobro izmešati i zatim dodati 2 dcl. hladne vode. Sjediniti obe tečnosti (sok od kompota sa želatinom i žele od višanja), dodati višnje i izliti u kalup obliven hladnom vodom. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature pa staviti u frižider na nekoliko sati da se dobro stegne.


Priprema griz-krema

Ponoviti postupak sa želatinom u prahu, staviti ga u hladnu vodu, promešati i ostaviti da nabubri pa zagrejati u mikrotalasnoj desetak sekundi da postane tečan.

Staviti mleko da se kuva, dodati šećer, vanilin šećer, kada prokuva dodati griz i uz povremeno mešanje kuvati na srednjoj vatri dok se griz ne skuva, nekoliko minuta. Skloniti sa vatre pa dodati želatin.Ostaviti da se malo prohladi pa umešati kašiku po kašiku pavlaku. Kada se ohladi do sobne temperature rasporediti smesu preko ohlađenog i stegnutog želea sa višnjama. Ponovo ostaviti u frižider da se stegne i beli krem.
Prilikom vađenja iz kalupa sve ivice odvojiti od kalupa blago prstima, staviti kalup na desetak minuta u vrelu vodu, tako će se krem lako odvojiti.

NAPOMENA

Ako nemate ovakav žele od višanja koristiti 4 dcl. soka od višanja pa dodati i u njega 10 g. nabubrelog želatina. Prvi deo fila sa sokom iz kompota ostaje isti.

Нема коментара:

Постави коментар