04/02/2012

Domaći karamel - dulce de leche za 10 minuta




 
 
 
 














Sastojci

Sastojci

200 g. šećera
2 kašike vode
200 ml. mlečne slatke pavlake
20 g. maslaca
na vrh noža soli

Priprema

Šećer i vodu zagrevati na umerenoj temperaturi dok se šećer skroz ne istopi i postane karamelizovan. Ovo je jako važno, da ne dodajete druge sastojke dok šećer ne postane crvenkasto staklast i bez grudvica.
Skloniti sa vatre i dodati maslac. Izmešati, vratiti na vatru i dodati vrelu slatku pavlaku i malo soli. Dobro izmešajte i otavite da se krčka na umerenoj temperaturi oko 5 minuta.

Gustina i boja karamela zavisiće od dužine kuvanja i temperature na kojoj se kuva. . Ako kuvamo duže dobiće se gušći i tamniji karamel. Ovaj na prvoj fotografiji je kuvan posle dodavanja slatke pavlake još oko 5 minuta na malo jačoj vatri, htela sam gust karamel.

Dobićete preko 300 g. karamela.
Ovaj dulce de leche može se koristiti kao preliv za sladoled, kreme, dodatak kremama, za palačinke... Dovoljno je čvrst da se koristi i kao samostalni fil.

Ako ga želite kao preliv, odvojite od ohlađenog karamela količinu koju želite i zagrejte desetak sekundi u mikrotalasnoj, postaće kremast.

Evo nekih recepata sa dulce de leche.

Dulce de leche torta od banana


Banoffee pie- banane / karamel pita

47 коментара:

  1. Njami,oduševljena sam!Pregledala sam i ostale recepte(koliko sam stigla) i od sada ću redovito pratiti kako bih vidjela što si nam fino pripremila!!!
    Veeeliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  2. Odlican je kao i onaj od kondenzovanog mlijeka iako imam mlijeka za kupiti ,za punjene slatke kosarice bas pravim ovako..meni je divan !!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala vam. :)

    Ja sam bila sumnjičava kada sam pre par godina videla recept u BBC Olive, mislila sam ma gde se može dobiti nešto tako dobro za nekoliko minuta, ali može stvarno... :)

    ОдговориИзбриши
  4. Pravila sam nekoliko puta bas po ovom tvom receptu (sa Coolinarike) i obozavamo ga! Zahvalna sam ti na njemu puno!!! :)

    ОдговориИзбриши
  5. Drago mi je. :) Da, bio mi je recept jedno dve godine i tamo objavljen, sad je samo ovde. :)

    ОдговориИзбриши
  6. Zdravo, redovno te pratim, divna si, toliko truda i ljubavi ulažeš u ovo što radiš. Ja sam oduševljena tvojim receptima i uputama kako se rade. Nadam se da ćeš i ubuduće biti vrijedna ;-))))
    Srdačan pozdrav iz Sarajeva!

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala na tako lepim rečima, veliki pozdrav i tebi! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U karemel pravi neide ni so ni voda .

      Избриши
    2. Voda se dodaje da bi karamelizovanje bilo jednostavnije, kada se doda voda manja je mogućnost da se šećer karamelizuje neravnomerno, ali voda svakako ispari tokom karamelizacije, znači dodaje se zbog fizičkog procesa a ne da bi menjala teksturu i ukus karamela jer svakako ta mala količina ispari. A so se dodaje UVEK u karamel zato nemojte pisati o stvarima u koje se ne razumete.

      Избриши
  8. Hvala, pozdrav i Vama iz komsiluka, sa Kipra. :D

    ОдговориИзбриши
  9. Jel ovaj dulce de leche ostane kremast kao eurokrem ili se stvrdne kao pravi karamel nakon hladjenja?

    ОдговориИзбриши
  10. On je uvek mekan, kada se napravi ili posle ako samo malo ugreje bude kao karamel preliv, ako je u frižideru malo je čvršći, kao i kupovni dulce de leche, kao eurokrem što kažete, ali ni slučajno nije tvrd kao npr. karamel bombone. Pa vidi se na fotografiji ta meka i kremasta tekstura.

    ОдговориИзбриши
  11. Pokusala sam da napravim ovu smesu ali mi je ispalo veoma retko i sa grudvicama mekim na povrsini.Sta da radim?Gde sam pogresila?pomagajte brzo!!

    ОдговориИзбриши
  12. :) Ovo je veoma nezgodno pitanje, ja ne znam gde ste pogrešili kada nisam gledala kako ste pravili.

    ОдговориИзбриши
  13. Slatku pavlaku samo zagrejem pre dodavanja?

    ОдговориИзбриши
  14. Pokusala sam da napravim. Kad dodam slatku pavlaku u pocetku bude dobro,a onda se pavlaka izdvoji i pretvori u neku zelatinastu masu i potpno se odvoji od secera. U cemu je problem pratila sam uputstvo, ali nisam uspela ni iz dva pokusaja. Pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. kada ubacite biljnu pavlaku, kada se karamel malo prohladi, mikserom promutite malo i sve ce se lepo sjediniti. pozz :)

      Избриши
  15. Stvarno ne znam, ni meni nikada a ni drugima koji su pravili nije se tako nešto desilo. Eventualno može da se dobije dobije gušći ili malo ređi karamel, za ovo što se Vama dešava ne znam kako je moguće. Recept je iz fantastičnog kulinarskog časopisa OLIVE - BBC, mnogo puta pravljen i sigurno tačan. Ja ne mogu da znam šta se tačno dešava u Vašem postupku, gde je greška, i jasam ga samo prepisala i isprobala, nisam ga sama kreirala pa da sam slučajno nailazila na takav problem. Jedino što mogu da kažem je da je potrebna mlečna punomasna slatka pavlaka. Pozdrav. :)

    ОдговориИзбриши
  16. Upravo pravim kolac tri lece,I zelim da kazem da mi se desio isti problem kao Mariji Radicevic,kad sam nasula slatku pavlaku zelatinasta smesa se izdvojila na vrhu,sada po drugi put pravim ali sam stavila pavlaku za kuvanje,ne slatku vec obicnu,I rezultat je mnogo bolji

    ОдговориИзбриши
  17. Ja sam uspela, odličan je! Hvala :)

    ОдговориИзбриши
  18. Draga moja, juče sam ga pravila i savršen je! Slatka pavlaka (mlečna) koju sam koristila je od 250 ml, pa sam povećala šećer na 250, puter na 25 gr i vodu na 2,5 kašike. Očas posla gotovo, a dobila sam božanstven karamel. Muž i ja smo ga kašikama iz tegle kusali, jedva sam sačuvala par kašika za poslasticu radi koje sam ga pravila. Hvala ti puno na receptu, ubuduće ću samo ovako jer je brzo i provereno dobro! ♥
    Inače, mislim da je problem koji se kod nekih javlja u tome što je korišćena biljna pavlaka. U Srbiji se prodaju dva različita proizvoda pod istim imenom. Postoji slatka pavlaka koja je nezaslađena, od pasterizovanog mleka sa 36% mlečne masti i slatka pavlaka biljnog porekla (što se vidi samo iz deklaracije), koja je zaslađena i sadrži vodu, 28 % hidrogenizovane biljne masti, nešto mlečnih belančevina, zgušnjivač, veštačku boju i aromu i emulgatore. Pošto im je sastav različit, naravno da se ne ponašaju isto u pripremi karamela i otuda problem kod nekih posetiteljki koje su radile sa slatkom pavlakom biljnog porekla. Sorry ako sam ugnjavila, ali možda nekome pomogne :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. O baš mi je drago Gago da vam se svideo karamel! :)
      Hvala ti i na ovom objašnjenju. Ranije sam u receptima pisala uvek , kao i u ovom pa sam sada prepravila, samo slatka pavlaka jer sam smatrala da se podrazumeva da se misli na mlečnu. Ali shvatila sam posle da se tamo daleko više koristi biljna, na moje čuđenje jer je ukus neuporedivo bolji one mlečne, tako da sada u receptima uvek naglasim na koju mislim. A ovo što si napisala da se samo iz deklaracije vidi da je slatka pavlaka biljna to je nedopustivo, pa zar ne bi trebalo da piše na samom omotu i to jasno vidljivo?!

      Избриши
    2. Piše i na omotu najsitnijim slovima sastav, ali se proizvod zove slatka pavlaka, iako bi po meni trebalo da mu promene ime u biljni šlag. Ovako se stvara zabuna kod potrošača. Plus što većina ne čita sitna slovca na pakovanju. Ja lično imam mnogo poznanica koje misle da koriste slatku pavlaku, koja to svakako nije. E sad, što se cene tiče tu su, jedino je biljna u prednosti što je čvršća i što nema opasnosti da se po vrućini premuti i ode u puter..
      p.s. karamel smo i večeras lickali, ovaj put umereno, malim kašičicama :)))

      Избриши
    3. Izgleda da se ta zabuna pravi namerno! Ja već duže vreme ne živim u Srbiji, kada sam je napustila postojala je samo mlečna slatka pavlaka i to samo jedna vrsta :) Kada sam se doselila na Kipar tek tada sam videla biljnu. Ali to je ovde itekako naglašeno, mlečna se zove "freska krema" (sveži krem) ili "krema galaktos" (mlečni krem) , a biljna "fitiki krema" biljni krem. Mlečna slatka pavlaka mođe da bude sa raznim procentima mlečne masti i gustine. Od domaćih proizvođača je dosta skuplja nego uvozna. Inače mnogo paze na domaće proizvođače a i na kvalitet i skoro svi domaći proizvodi su im skuplji od uvoznih.

      Избриши
  19. Budući da sam jednom radila karamel i to neuspješno, sada bih probala po ovom receptu, ali molim savjet. Treba mi karamel kao jedan sloj torte fi 24 cm u koji još ide cca 100 g kikirikija.
    1. Zanima me da li da poduplam količinu ili x 1,5 sastojke?
    2. koliko je otprilike za tu moju potrebnu količinu šećera potrebno u minutama da se šećer karamelizira odnosno da mogu dodati maslac i dalje sastojke kako piše? Tu sam zadnji put zabrljala jer sam prerano dodala sastojke, a kuhala sam sigurno nekih 45 min pa sam mislila da bi trebalo biti dosta iako boja nije bila odgovarajuća, a u ovom vašem receptu piše da je sve gotovo za cca 10 min, pa molim odgovor i na to pitanje?
    3. Koliko dugo je potrebno hladiti karamel da bi ga mogla namazati kao kremu na tortu? Hoće li taj sloj torte biti postojan i čvrst ili će se gornji biskvit sklizati?

    Unaprijed se zahvaljujem i nadam se da će te mi pomoći!

    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Danijela izvini što si malo duže čekala na odgovor. Prvo, dobije se oko 300g. karamela, sa još 100 g. kikirija to je smesa od 400g., ne znam da li je to tebi dovoljno po količini, mislim neće biti previše debeo sloj karamela možda u odnosu na ostale filove
      u preseku torte ali karamel ima jak i dominantan ukus, ova količina je sigurno dovoljna po pitanju ukusa i koliko će se osetiti u torti.
      Drugo, za karamelizovanje šećera dovoljno je nekoliko minuta. Šećer topiti na srednjoj temperaturi jer na velikim temperaturama može lako da pregori, postane jako taman i gorak. Zavisi i od posude, bolje je uzeti posudu koja je šira jer je šećer u njoj u tanjem sloju i brže se topi. Karamel čim se prohladi i postane mlak možete staviti još nekih sat vremena u frižider i to je dovoljno da se koristi za tortu.
      I poslednje pitanje, ja ovaj karamel nisam koristila kao klasičan fil između biskvita. On jeste gladak ali ne kao kupovni dulce de leche, ja mislim da bi stabilno stajao kao fil između biskvita ali pri dnu torte da stavite, ne kao poslednji fil pri vrhu. Kada napravite morate sami proceniti njegovu gustinu i glatkoću i videti da li odgovara. Nadam se da sam pomogla, pozdrav.

      Избриши
  20. Drage prijateljice, pažljivo sam pročitala vaše komentare o pavlaci i uvek sam u nedoumici, koju ne može da mi otkloni ni moj sin koji je kuvar. Naime kod nas je slatka pavlaka i ona što se korsti za kolače i ona što se koristi za kuvanje. Koliko sam primetila da je mlečna pavlaka samo Imlekova, ona što ima kravicu a da su sve druge biljne. Koju ste marku pavlake koristile, pgotovo ti Gago jer ti si ovde u Beogradu. Da li se u receptu korsti pavlaka koja se kuva ili ona što se samo muti i njome filuju kolači jer na njoj piše slatka pavlaka a na ovoj srugoj pavlaka za kuvanje. Na ovu temu ne mogu ni sa sinom da se usaglasim jer on tvrdi da i ova pavlaka koju mutimo za kolače može da se greje i da je to u stvari isto samo što je jedna slatka a druga nije. Volela bih da mi konkretno odgovorite i rešite me nedoumice.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Snežana, ja mogu da kažem samo iz mog ličnog iskustva sa proizvodima na Kipru jer ne poznajem dovoljno proizvode u Srbiji ali mislim da je pravilo skoro isto, bar bi trebalo da je tako.

      Prvo- za ovaj recepet je potrebna mlečna slatka pavlaka sa većim procentom mlečne masnoće. Ona se podjednako koristi i za kolače i za kuvanje slanih jela jer ona nije u bukvalnom smislu "slatka", nisu u nju dodati šećer ili drugi zaslađivači, ima tu prirodnu slakoću mleka. Uvek se prodaje u ovom prirodnom stanju i prirodnog ukusa, bez dodataka zaslađivača i učvršćivača. Ja kada je mutim u šlag dodajem šećer.

      Biljne pavlake mogu biti bez i sa zaslađivačima u učvršćivačima.
      Neutralna biljna pavlaka koja je bez zaslađivača i učvršćivača može se koristiti i za dobijanje šlaga i za kuvanje, misli se na slana jela. Kada se muti u šlag dodati šećer po ukusu.
      Biljna pavlaka koja je slatka jer su u nju dodate veće količine šećera ili nekog drugog zaslađivača koristi se samo za kolače, tj. za mućenje u šlag jer u nju dodaju i učvršćivače za šlag. Obavezno to mora biti i bude vidljivo naznačeno na ambalaži.
      Nadam se da sam pomogla, znači od ove tri vrste prve dve se koriste i za kuvanje i za mućenje u šlag, samo ova poslednja se ne koristi u kuvanju nego samo za šlag. To je moje iskustvo sa Kipra. Pozdrav :)

      Избриши
  21. Probala danas i ispalo fantasticno. Odmah sam morala probat. Hvala Aliki!

    ОдговориИзбриши
  22. Draga,
    ZAHVALJUJEM od sveg srca!
    Veoma dugo mi je trebalo da se ohrabrim i da sama pravim svoj karamel, ali pošto je porodica u pitanju.. a hteli su da im napravim za Božić nešto što još niko nikad u našoj kući nije jeo - domaće praline sa punjenjem od karamele - onda, ajd' da probam.
    Upravo sam napravila karamel po tvojem receptu - FANTASTIČAN je. Nikakve zamerke nemam (osim što sad čitava kuća miriše na mlečne karamele!) :) Korak drugi će biti sutra: sastavljanje pralina. Mislim da ovaj karamel ima dovoljno konzistencije da bude savršeno punjenje. Biće im to super iznenađenje!
    HVALA!
    MArija

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, ovakvi komentari su najveća satisfakcija i zadovoljstvo za mene!

      Избриши
  23. Maloprije prvi put čula za dulce de leche, te shvatim da moram odmah ili kupiti ili napraviti. Vidim da u mom gradu i nema za kupiti, te odlučim da napravim, ali svi recepti kazu 2 sata kuhanja. A onda naiđoh na ovaj recept, bila je to sudbina. :) Napravim stvarno brzo kako ste i rekli, a ispalo je preukusno, eno se hladi. I još ne vjerujem kako nisam saznala za ovu preukusnu ljepotu prije. Da napomenem da sam koristila Meggle vrhnje za kuhanje od 20% m.m., odlično je poslužilo.
    Velika Vam hvala za ovako koristan recept, a sad odoh da pogledam ostale recepte na Vašem blogu, jer ste to definitivno zaslužili! Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  24. Dobar dan.Zanime me,da li se moze koristiti margarin ili iskljucivo maslac?:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam probala s margarinom ali mislim da bi karamel uspeo, samo bi bila mala razlika u ukusu, možda čak i neprimetna jer je u pitanju samo 20 g.

      Избриши
  25. Meni je porijedak nije kao na slici hoce li se stisnuti

    ОдговориИзбриши
  26. meni je ispalo precvrsto, tvrdo kao bombone :(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja ne znam šta bih više rekla, nekom retko, nekom ima grudvica, nekom pregusto...
      Nisam ja izmislila ovaj recept, on je iz BBC kulinarskog časopisa i meni je uvek sve ove godine odličan. Ako ne valja, napravili ste negde grešku u pripremi.

      Избриши
  27. Molim vas savet, karamel mi je preukusan ali je redak istai...kako i cime da ga zgusnem...HVALA

    ОдговориИзбриши