02/02/2012

Medeni venac sa orasima



















Recept je iz časopisa poznate grčke šefice Aleksie Alaksiadu. Sve recepte piše u CUP merama. Ja sam već pravila neke njene recepte i sve premeravala ali ovaj put nisam, ove posudice se mogu kupiti zaista jeftino i ne treba vam vagica. Po meni, ovako je jednostavnije raditi. Ako nemate specijalne posude za cup mere, jednostavo uzmite jednu čašu od 2,5 dcl. i merite s njom.


Sastojci


testo

1/4 cup mlake vode
1/4 cup šećera
40 g. svežeg ili kesica suvog kvasca, 11 g.
2 jaja
1/3 cup istopljenog maslaca
2/3 cup mlakog mleka
4,5 cup mekog brašna

Brašno i jaja neka budu sobne temperature.

punjenje

1,5 cup ( jedan cup i još pola, to je oko 180 g.) mlevenih oraha
1 kašikica cimeta
1/4 kašikice mlevenih klinčića
2/3 cup smeđeg šećera
1/3 cup omekšalog maslaca
1/4 cup brašna
1/2 cup meda - pola ide u orahe, pola ostavite da se premaže pletenica posle pečenja

Priprema


U mlaku vodu staviti 1/4 cup šećera i kvasac, izmešati i ostaviti 5 minuta.
U brašno dodati jaja, sipati vodu sa kvascem i šećerom (šećer neće biti skroz istopljen, ne mešajte i ne čekajte da se istopi, tako sipajte)istopljen maslac i mlako mleko.
Mikserom, žicama za testo, umutiti sve sastojke. Mutiti nekoliko minuta pa testo staviti na dasku za mešenje i mesiti još nekoliko minuta ručno. Sve zajedno najmanje 10 minuta. Površinu gde ćete mesiti ručno testo nije potrebno posipati brašnom,testo je fantastično, ne lepi se.
Jednu veću posudu namazati maslacem, staviti testo, pokriti najlon folijom i ostaviti 1 sat na toplom da naraste. Ja sam ugrejala vodu u šerpi, na poklopac stavila činiju sa testom i stavila na ringlu pored koje mi se kuvao ručak. Voda ne treba da je jako vrela.

Posle sat vremena testo izvaditi na brašnom posutu površinu. Rastanjiti ga na 60 x 25 cm. To ćete uraditi sa dva, tri poteza jer se testo jako lako razvlači.

Dok testo raste pripremiti punjenje. Samleti orahe malo krupnije. Ja meljem u blenderu pa mogu da ih ostavim ovako krupnije, ali može se praviti i sa sitno mlevenim. Sjediniti sve sastojke i izmešati.

Sada punjenje rasporediti preko testa, uviti ga dužim krajem, jako oštrim nožem ga isći na pola do oko 2 cm do kraja. Znači, jedan kraj testa sečemo od početka a na drugom kraju ostavimo mali deo nezasečen. Testo uviti tako da je deo sa punjenjem uvek gore. Napraviti venac tako što sada sa oba kraja odsečemo jedan mali deo i sastavimo venac. Staviti ga u kalup za pečenje, moj je prečnika 27 cm. u koji se na dno stavi pepir za pečenje, malo pokriti krpom i ostaviti još 40 minuta. Sad je dovoljno da se ostavi i na radnoj površini, nije više potrebna tako velika toplota.

Kolač peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 - 30 minuta. Pečen i vreo kolač premazati ostatkom meda.


10 коментара:

  1. Prelepo.
    Evo na Coolinaici cekam recept jer mi se dopalo i sada vidim i ovde.
    Obozavam ovakve stvari.

    ОдговориИзбриши
  2. Divno izgleda, hvala za postupak, a receptić...?

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala vam. Pokusavamo da ubacimo novu opciju pisanja posta i vec par sati ne uspevamo, blog mi ne prihvata, pa sin trazi nacin. Ispisacu recept sutra. Izvinjavam se svima.

    ОдговориИзбриши
  4. Odlicno....venac je stvarno prelep,verujem i da je odlicnog ukusa. Hvala za recept.

    ОдговориИзбриши
  5. Pravila sam večeras i zaista je sve lako i jednostavno za napraviti, vrlo dekorativno i lepo, cela kuća miriše božanstveno. Ostalo je da se ohladi, pa ću ujutru za doručak (probala sam malo fila i oduševljena sam!)

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala mila za recept izgleda fantastično :)))

    ОдговориИзбриши
  7. Predivno izgleda, ukus fantastičan...ostala sam bez reči... Da nije zima i zatvoreni su prozori, već vidim komšiluk u dvorištu koji pita šta to tako divno miriše! recept je super objašnjen, mere apsolutno tačne. Sretna sam što me put naveo na ove stranice...već znam šta je sledeće za pravljenje...javiću se sigurno... Želim ti još puno ovako lepih recepata na ovoj stranici!!!

    ОдговориИзбриши
  8. Hvala vam, Jadranka tebi posebno, ovo je jedan od lepših komentara koji sam dobila i mnogo me raduje.

    Veliki pozdrav... :)

    ОдговориИзбриши