07/02/2012

Kolač s jabukama posebno lepog ukusa

Postoje recepti koje kada pročitaš misliš, Ovaj bih mogla za Uskrs, ovaj za Božić, onaj za rođendan, drugi kada nađem čokaladu na sniženju, treći kada dobijem platu... :) Ovaj recept je, bar za mene, jedan od onih koje čim vidiš odmah ideš da praviš, brz, namirnice uglavnom uvek imamo u kući, a kopka te da isprobaš spoj satojaka koje nudi, slutiš da je odlično. :) I kao što kaže jedna grčka šefica za svoje recepte, Probajte ke tha me thimitite (setićete me se, bićete mi zahvalni) :), tako i ja preporučujem ovaj kolač. Probajte... :)













Sastojci

meriti čašom od 2,5 dcl


testo

250 g. maslaca ili margarina, preporučujem maslac
1/4 čaše šećera
2 veća žumaca
4 kašike konjaka
1 vanilin šećer
2,5 čaše brašna

fil od jabuka

5 velikih jabuka
1 kašika maslaca
sok od pola limuna
4 kašike konjaka
pola čaše šećera
1 kašikica cimeta

Priprema

Penasto umutiti maslac i šaćer. Dodati žumanca, konjak i vanilu, izmešati, dodati i brašno i mikserom, žicama za testo, umesiti glatko testo. Jednu četvrtinu testa odvojiti, zamotati u najlon i ostaviti u zamrzivač dvadesetak minuta.


Jabuke očistiti i iseći na kocke. Dodati sve sastojke i dinstati ih na jakoj vatri 10 do 12 minuta. U jednom momentu će vam se činiti da ima previše tečnosti u jabukama, ništa ne odvajate samo ih dinstajte, sve će to ispariti, ostaće sočne jabuke sa tek malo safta koji je i potreban.

Testo za donju koru razviti, staviti u kalup, izbosti viljuškom, staviti u frižider 10 minuta a zatim peći 15 minuta na 200 stepeni. Moja kalup je donjeg prečnika 20 cm, gornjeg 24 cm i visina je 5 cm. Testo će se "povući" malo dole tokom pečenja, kada izvadite testo da dodate jabuke samo ga malo pritisnite uz ivice kalupa da se ponovo dobije na visini.

Na vruće testo dodati vruće jabuke, izrendati ostatak testa i peći još oko 10, 15 minuta, zavisi i od rerne.
Može se jesti odmah, toplo.

NAPMENA

Nemojte se plašiti konjaka u ovom kolaču, sav alkohol će ispariti tokom pripreme, mogu da ga jedu i deca. On daje testu jednu posebnu strukturu a jabukama fin ukus.

Ne zaboravite da su se u supe od starije koke, petla ili guske uvek stavljala čašica, dve rakije da maso bude meko. :)

6 коментара:

  1. Izgleda primamljivo..praviču za vikend..))))

    ОдговориИзбриши
  2. Izgleda sočno , ali ja ne volim kuhane jabuke!Zato sam u nedjelju pravila tvoja slana srca sa paprikom i bila su više nego dobra!Pojeli su se u trenu iako je bilo i slatkih kolača( s čokoladom koju obožavam).Hvala još jednom na receptu:))

    ОдговориИзбриши
  3. Odlična pita, volim jabuke na sve načine

    ОдговориИзбриши
  4. Draga Aliki,mama i ja "studiramo" recpt i sigurno cemo ga isprobati ali imamo jednu nedoumicu:testo se deli na 4 dela,a u receptu (koliko smo razumele)koristimo samo dva:za donju koru i ono za rendanje.Znaci li to,da je ovo dovoljno za dve porcije (tepsije)?
    Hvala i veliki pozdrav od Daniele :)

    ОдговориИзбриши
  5. Dana, testo se ne deli na 4 dela, samo se jedna četvrtina odvoji za rendanje odgore, , taj veći ostatak je donja kora. To što vidiš na fotografiji da je testo malo zasečeno, tako ja napravim, od oka, polovinu testa, pa četvrtinu, da ne premeravam na vagici.

    Pozdrav za tebe i mamu... :)

    ОдговориИзбриши
  6. Ahaaaaa!Sada razumem :).Hvala :)Bilo mi je odmah cudno jer znam da bi ti to naglasila ali rekoh,bolje da pitam... :)

    ОдговориИзбриши