14/02/2012

Najlepše pogače - Vinogradarska pogača " Sveti Trifun"

Srećan Sv. Trifun svima koji slave. Ovaj svetac se smatra zaštitnikom vinogradara.









Sastojci

ja ću napisati količine i sastojke kako sam ja stavila, original recept ćete videti na gornjem linku

650 g. brašna
11 g. suvog kvasca
1 jaje
75 ml. ulja
50 ml. jogurta, mlakog
350 ml. mlakog mleka
1,5 kašikica šećera
kašikica soli

0k0 30 g. topljenog maslaca za premazivanje testa
1 jaje za premazivanje pogače pre pečenja

za grozd

testo od gustina, vode i malo brašna, nisam merila
osetićete kada ga napravite koliko vam treba vode da bude lepo testo za oblikovanje, da se ne raspada

Priprema

Kvasac pripremite tako što se stavi 2 dcl. mlakog mleka, šećer i kvasac, sveži ili suvi, ostaviti desetak minuta da kvasac krene da radi.

Neka brašno i jaje budu sobne temperature, mleko i jogurt mlaki.

U brašno dodati sve ostale sastojke i mikserom, žicama za testo umutiti testo. Mutiti najmanje 5 minuta mikserom pa još ručno mesiti isto toliko, najmanje, da se dobije glatko i elastično testo.


Jedan dublji i veći sud ceo namazati uljem u tankom sloju, staviti testo, dobro ga prekriti da nema dodir sa vazduhom da se ne bi gornji sloj osušio i ostaviti na toplo oko sat vremena da naraste. Ja stavim najlon foliju gore pa još i krpu i stavim na šerpu sa toplom vodom na obrnuti poklopac ili stavite neku tepsiju na šerpu sa vodom pa na nju posudu sa testom.

Naraslo testo istresti na brašnom posutu radnu površinu, podeliti ga na tri dela, dva ista a jedan nešto malo manji. Lagano ih premesiti i olikovati 3 kruga.
Prvi veći krug malo rukom rastannjati, samo malo pritisnuti, i staviti ga u sredinu podmazanog kalupa za pečenje.

Od drugog većeg dela testa oblikovati pravougaonik dimenzija 36 x 32 cm. Oblikovati pravougaonik oklagijom koliko je moguće a na kraju ivice obrezati ravno da se dobiju ove dimenzije. Seći 6 trakica širine 6 cm., premazati ih istopljenim maslacem, uviti u rolnice i složti sa ravnomernim razmakom oko testa u kalupu.

Treći, malo manji krug testa, rastanjiti oklagijom na prečnik oko 30 cm., iseći 6 trouglova. Svaki zarezati sa špicastog kraja 4 puta. Premazati ih topljenim maslacem pa uvijati tako što se sa gornjeg šireg dela krajevi prvo malo uviju unutra pa se uvije kiflica. Rasporediti ih u kalup u prazan prostor izmežu valjkića.

Od malo testa koje je ostalo posle obrezivanja za pravougaonik napravite 12 malih kuglica i stavite in na uvijene kiflice. Pogaču prekriti ponovo, dovoljno je ovaj put dobro krpom, i ostaviti oko pola sata da naraste.

Napraviti malo testa od gustina, vode i malo brašna i odmah, pre nego što se pogača stavi da raste, oblikovati grozd na srednjem delu.

Naraslu pogaču premazati umućenim jajetom, grozd ne mazati, i staviti u prehodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i peći oko 35 minuta.

Kalup u kome sam ja pekla je prečnika 25 cm.

RECEPT









6 коментара: