26/01/2013

Creme brulee ( krem brule ) sa belom čokoladom

Najfinjia i najpoznatija krema francuske kuhinje. Ukus i tekstura su toliko savršeni da je ovde zaista moguće reći da je osećaj za nepce neopisiv, spoj kreme i krckavog karamela je fantastičan.












Sastojci

6 dcl. slatke pavlake
6 žumanaca
100 g. bele čokolade
2 kašike šećera
1 kašika vanilin ekstrakta

smeđi šećer za karamelizovanje


Priprema







Žumanca i 2 kašike šećera dobro umutiti mikserom dok ne pobele. Zagrejati slatku pavlaku, belu čokoladu i valilin ekstrakt i mešati da se čokolada istopi. Ostaviti da se malo prohladi dodavati lagano u umućena žumanca stalno mešajući.

Sipati u male vatrostalne posudice. U veću tepsiju staviti posudice i sipati vode da bude toliko da su posudice dve trćine u vodi. Peći pu prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 50 minuta.

Ostaviti u frižider da se ohlade, najbolje preko noći. Sredina krema će posle pečenja i dalje biti skoro tečna, ali ne brinite, kada se ohladi krem će se stisnuti.

Posuti sa smeđim šećerom i brenerom napraviti karamel.
Ako nemate brener upaliti gornji grejač rerne na 250 stepeni i na kratko staviti posudice da se šećer karamelizuje.

Šećer karamelizovati pre služenja krema, ako to uradite ranije i ostavite u frižider, moguće da omekša i tada neće biti krckav.

1 коментар:

  1. odlično izgleda... budem probala jedan dan... al mislim da si prije moram kupit vatrostalne posudie...ili bum sve strpala u šalice od kave :)

    ОдговориИзбриши