28/01/2013

Narandža pita











Sastojci

testo

11 kašika istopljene masti (ko ne voli neka stavi maslac ili margarin)
11 kašika šećera
11 kašika mleka
1 jaje
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
400 g. - 420 g. brašna
ribana korica jedne narandže

fil

5 dcl. mleka
sok od jedne narandže
kašikica ekstrakta od narandže
6 vrhom punih kašika brašna
6 kašika šećera
250 g. maslaca ili margarina
250 g. šećera u prahu

Priprema












Sve sastojke za koru umesiti u glatko testo, umotati u foliju i ostaviti najmanje pola sata u frižider.
Testo podeliti na tri dela i svaki razviti u tanak list. Peći na poleđini tepsije srednje veličine. Ja koricu razvijam direktno na brašnom posutoj tepsiji. Ako radite tako stavite vlažnu kuhinjsku meku krpu ispod jednog dela da se tepsija ne kliže.
Peći na 180 stepeni oko 8 do 10 minuta tako da korice ostanu blede i mekane.

Ja svaku koru, čim je izvadim iz rerne, još dok je na plehu, pređem blago pritiskajući oklagijom, tako da budu još ravnije kasnije. Isecite ivice koje malo vire sa tepsije.
Ispod pečene kore provucite dugačkim nožem i lako će skliznuti. Kore skidati odmah dok su tople i meke, čim se ohlade postaju prhke. Skidati ih na papir za pečenje.

fil

Brašno, sok, šećer, ekstrakt i malo mleka izmešati u glatku smesu. Ostatak mleka staviti da prokuva. U vrelo mleko zakuvati brašno, ja procedim smesu kroz cediljku za supu da ne bi bilo grudvica u filu. Kuvati mešajući nekoliko minuta i ostaviti da se skroz ohladi.
Maslac i šećer u prahu penasto umutiti, dodavati kašiku po kašiku fila stalno muteći mikserom velikom brazinom.
Ostaviti u frižider da se dobro ohladi.
Filovati korice filom.

Ostaviti 3,4 kašike fila , dodati 50 gr. čokolade za kuvanje istopljene sa kašikicom ulja., brzo i dobro izmešati, to će biti gornji sloj, umesto glazure.
Kolač prekriti folijom ili papirom za pečenje, pritisnuti nakim predmetom, nekom većom tepsijom npr. i ostaviti preko noći da korice omekšaju i da se sjedine ukusi.

Kolač posuti sitno rendanom čokoladom.



7 коментара:

  1. Kore slicno pravim,tako da znam da su divne!!Probacu i sa ukusom pomorandze!Ne zna se koji ti je kolac lepsi,svi mi se svidjaju:)Neki su vec pravljeni,a neki cekaju na red:)

    ОдговориИзбриши
  2. Kad se stavi čokoladni sloj onda se optereti i stavi u frižider?

    ОдговориИзбриши
  3. Da, kada stavite taj čokoladni sloj, stavite u frižider oko sat vremena i posle stavite foliju i slobodno ga optertite, jer je fil tanak i dovoljno čvrst, a takve je strukture da se neće zalepiti za foliju. Ja stavim jednu veću tepsiju da potpuno jednako prekrije kolač i u nju bocu mleka ili 1 kg. šećera i sl.

    ОдговориИзбриши
  4. Napravila...odlicno je od recepta, do pite. Lepo objasnjeno da ne moze da ne uspe. Odusevljena sam i ja i svi koji su je probali...hvala :)

    ОдговориИзбриши