17/07/2011

Kapri torta sa malinama






Sastojci

kora

8 belanaca
300 g. šećera
1 kašika gustina
1 kašika brašna
ja sam dodala i jednu kašiku pudinga od jagode

žuti fil

1/2 l. mleka
200 g. šećera
5 kašika brašna
8 žumanaca
2 vanilin šećera
250 g. maslaca ili margarina

voćni fil

3 dcl. vode
300 g. šećera
150 g. pudinga od jagode
300 g. smrznutih malina


glazura od čokolade
100 g. čokolade za kuvanje, 3 kašike ulja ( ja sam je izostavila )

2 šlaga

Priprema

Umutiti dobro belanca pa dodavati polako šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst sneg. Lagano umešati gustin, brašno i kašiku praha pudinga.

Peći na 120 stepeni oko 30 minuta. Kora ne treba da se presuši.


Za žuti fil umutiti žumanca sa brašnom, šećerom, vanila šećerom i malo mleka koje se odvoji od pola litre. Zakuvati smesu u vrelo mleko i ostaviti da se ohladi.

Maslac penasto umutiti, dodavati kašiku po kašiku fila i sve zajedno umutiti u glatku kremu.

Voćni fil
Od 300 gr. šećera odvojiti 4, 5 kašika, izmešati sa pudingom, dodati i 5, 6 kašika vode. Ostatak vode i šećera staviti da prokuva, da se sav šećer istopi. Zakuvati puding i u vrelo dodati smrznute maline.
Fil ohladiti i premazati preko žutog.

Gore staviti glazuru od čokolade i na kraju šlag.

11 коментара:

  1. Extra je!!!!Mi je cesto pravimo!!!!POZDRAV!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Sjajna torta!!!I prelepo izgleda:))Ja jedino idem crveni fil,cokolada,zuti fil,slag.Sta je uopste pravilno nije ni vazno:))Pozdrav draga!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман00:17

    odlicno.Imam smrznutih malina pa cu sigurno proabti.Maline u kolacima su mi nekako najukusnije voce;)
    Ako se nsii jos prijavila na moj blog dodji;)
    U toku je nagradna igra .Slavim 100 citalaca i poklanjam sretnom dobitniku 2 divna kuvara.Moze svako ucestvovati i veoma je lako
    ovde;http://dzolistic.blogspot.com/2011/07/hip-hip-hooray-i-have-passed-hundred.html

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala vam.

    Dzoli, hvala na pozivu. :)

    ОдговориИзбриши
  5. Jel mozes da mi kazes koliki je pleh za ovu tortu? Hvala

    ОдговориИзбриши
  6. Dobro vece.
    nadam se da cete mi ubrzo odgovoriti, posto mi je sutra slava, da se ne obrukam. :-)
    koru sam pravila prema uputstvima, pekla prema uputstvima. nisam imala nikakvih problema prilikom pecenja, lako sam je skinula sa pek papira. Posto mi je ovo prvo iskustvo sa beze korama, ne znam da li je ovako trebala da ispadne. Gornji sloj mi "pucka", ne znam kako da objasnim. kako pipnem gornji sloj, tako puca na tom mestu gde sam pipnula. kao kad pritisnete prstom suvu zemlju. mislim da je najbolji izraz za to da je "hrskava", ne znam kako drugacije da kazem. Da li je trebala tako da ispadne, bice mi zao ako sam je upropastila. ;/ Hvala na odgovoru,

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je upravo ono što je i odlika takve vrste korica, nećete se obrukati jer ste je napravili savršeno! Srećna slava! :)

      Избриши
  7. Za vas i vase recepte, IMAM SAMO RECI HVALE !!!
    Kao sto rekoh, do preksinoc nisam imala apsolutno nikakvog iskustva sa beze koricama.
    Ovaj recept sam merkala vec duze vreme, ali me je bilo strah da se odvazim i krenem sa radom. Pratila sam sve vase savete korak po korak, iiiiiiii ... TORTA JE USPELA !!! :-) Mnogo sam srecna zbog toga. :-) Bila sam skepticna prema beze korama, smatrajuci da to mogu samo veliki majstori, ne amateri ... Vasi recepti i vasi saveti su me uverili da i ja to mogu! :-) Torta je dobila sve pohvale, s tim sto sam i ja u pravljenju izostavila cokoladnu glazuru. I umesto slaga, nafilovala sam je sa 0.5l "Hole" slatke pavlake. Obozavam vocne torte, tako da mi se ova torta svidela bas, bas! :-)
    Uglavnom sam sa vaseg sajta isprobavala samo slane recepte, tj. u najvecoj meri glavna jela. I uvek mi je bilo sve uspesno. Drago mi je sto sad to mogu reci i za ovaj recept! Sledeci korak su mi vanilice, takodje sa vaseg sajta. Imala sam dva ili tri recepta, ali oba su mi bila bezuspesna, jer su mi vanilice svaki put ispadale dosta tvrde. Nadam se da kad budem probala i vas recept za njih, da cu imati dobre utiske. :-) I jedna mala molba, posto ste veliki majstor (ne preuvelicavam, dakle), da smislite jos neku tortu sa ananasom, jer sam na njega posebno slaba! :-) Veliki pozdrav i hvala vam puno! :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala najlepše Vanja! Evo i torte sa ananasom! http://www.maminajela.com/2012/07/ananas-torta.html

      Избриши
  8. Verovali ili ne, ali prvi put kad sam pravila ovu tortu, bez umeca i ikakvog predznanja u vezi beze korica, torta mi je ispala najbolje. Svaki sledeci put kada sam je pravila, ili je suvise ispecem/izgorim ili mi bude nedovoljno pecena, jer mi posle korica curi, kad malo odstoji. Nikad mi ne ispadne dovoljno cvrsta da mogu lepo da je secem, ali je zaista uvek bozanstvena. Mislim da sam sad nasla caku sto se tice nje. Pokusacu da stavim pudinga samo na vrh kasike, jer mi se cini da mi se zbog pudinga kora naduje i pukne po sredini. Sve u svemu, tortu obozavam. Pravila sam je opet za Djurdjevdan zajedno sa Vasom "Sladoled Plazmom tortom" i bile su odlicna kombinacija, pokupile su sve pohvale. Pravicu je i dalje iz inata, sve dok mi ne ispadne kako treba. Cekam Vase nove recepte! Hvala najlepse i pozdrav!

    ОдговориИзбриши