26/03/2014

Strawberry Pie - prhka pita sa filom od jagoda


Ovaj kolač je tako dobar spoj prhkog testa i kremastog fila sa jagodama. Preporučila bih da se jagode ne seku na jako sitne komadiće, čak ako imate manje jagode ostavite ih cele.


Sastojci

prhko testo

300 g. oštrog brašna
175 g. maslaca
4 kašike šećera u prahu
2 žumanca
2 kašike jako hladne vode

punjenje

600 g. jagoda
100 g. šećera
1 kašika meda
50 g. gustina


Priprema





Izmešati brašno i hladan maslac sitno isečen, ja to radim u blenderu, zatim dodati šećer u prahu, žumanca i vodu, umutiti mikserom (žice za testo). Dobiće se jedna rastresita smesa, domesiti rukama u glatko testo. Ne treba dugo da se mesi, u nekoliko poteza. Testo uviti u najlon foliju i ostaviti sat vremena u frižider.

Odvojiti oko jednu trećinu testa za trakice a ostatak testa rastanjiti na brašnom posutoj podlozi dimenzija kalupa za tart, ovde sam pravila u četvrtastom 28x18 cm.
Testo rasporediti u kalup i staviti preko nekoliko listića hladnog maslaca.

Jagode iseckati, nemojte previše sitno, posuti šećerom, medom i gustinom. Sve izmešati i sipati preko testa. Gore napraviti mrežicu od trakica testa i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta.

Na fotografijama je kolač sečen i fotografisan vruć, kada se ohladi fil je kompaktaniji ali je i dalje fine i kremaste teksture.

7 коментара: