23/01/2012

Mađarska medena pita - Mézes krémes




Nove fotkice, ovaj put medena pita sa marmeladom od jagoda.













Sastojci

testo

2 jajeta
30 g. maslaca ili margarina
3 vrhom pune kašike meda
3 kašike mleka
150 g. šećera
450 g. mekog brašna
1 kašikica sode bikarbone
ribana korica od 1 limuna
krem

6 dcl. mleka
6 kašika griza
200 g. šećera
200 g. maslaca ili margarina
kašikica ekstrata od vanile

i još 7, 8 kašika marmelade od kajsija

Priprema

Med, maslac, jaja, šećer, mleko i limunovu koricu izmiksati. Dodati brašno i umutiti mikserom, žicama za testo. Testo će vam izgledati jako rastresito ali nemojte dodavati više tečnosti. Stavite ga na radnu površinu, dva tri puta premesite rukama i dobićete jedno meko i glatko testo.


Testo umotati u najlon foliju da se ne osuši i ostaviti najmanje 1 sat da se odmori.
Podeliti testo na 4 dela, svaki deo će biti oko 210 gr. Peći na poleđini tepsije na 200 stepeni oko 6, 7 minuta. Ja pečem tako što kore razvlačim direktno na tepsiji posutoj brašnom.
Stavite ispod tepsije vlažnu kuhinjsku krpu da se ne pomera dok razvlačite koru.
Za prvu koru malo ugrejem tepsiju a za ostale, čim skinem pečenu koru, pospem brašnom i razvlačim sledeću. Dok je tepsija topla lakše se radi sa testom.

Ja svaku koru, čim je izvadim iz rerne, još dok je na plehu, pređem blego pritiskajući oklagijom, tako da budu još ravnije kasnije. Isecite ivice koje malo vire sa tepsije. Ispod pečene kore provucite dugačkim nožem, zbog meda se malo lepe, ali kada ih odvojite nožem lako će sici, tek poneka mrvica ostane na tepsiji, to ostružite. Kore skidati odmah dok su tople i meke, čim se ohlade postaju prhke. Skidati ih na papir za pečenje.

Dimenzija mog pleha je 20 x 30 cm.

Za fil, u vrelo mleko sipeti griz i kuvati na tihoj vatri. Čim počne da dobija gustinu dodati šećer i vanilu. Kuvati oko desetak minuta pa ostaviti da se skroz ohladi.
Penasto umutiti maslac, dodavati griz stalno muteći valikom brzinom.

Filovati preko prve kore polovinu kreme, između druge i treće stavite marmeladu pa preko treće kore opet krem. Blago pritnusti nekim ravnim predmetom, ja stavim pleh na kom sam pekla i u njega otprilike oko 500 g. težine npr. kesa sa makaronama i sl. Nemojte previše opterećivati da ne iscuri marmelada! Ostavite da prenoći mada se lepo seče i bude mekana i već posle nekoliko sati.

Možete staviti neku čokoladnu glazuru ali ja nisam htela da mešam i ukus čokolade sa belim filom i ukusom kajsije, ovako mi je savršena pita.

Znam da se mnogi ustručavaju da prave ovakve kore. Namerno sam dala fotografije celog postupka da vidite da to ništa ne mora da bude savršeno dok praviš, mogu i da puknu kore, mogu i da budu neravne ivice, pa šta? Kada se lepo nafiluje i iseče posle, ništa se to ne primeti. A seče se jako lako, samo sačekajte dovoljno da kore omekšaju.</!--more-->



5 коментара:

  1. Sad si nas stavila na slatke muke, divno izgleda sa tim slojem pekmeza u sredini, evo recept je vec spremljen na sigurno, volela bih da isprobam prvom prilikom.:)) puno pozdrava!

    ОдговориИзбриши
  2. Ja sa grizom pravim belu pitu.Svidja mi se ideja da se doda pekmez izmedju.Probacu bas,hvala ti:))Pozz

    ОдговориИзбриши
  3. Jako fino izgledaju, a i kolač je čini mi se veoma izdašan. A uvodna fotka baš mami, da znaš! :)

    Inače, ja nemam baš puno (pozitivnog) iskustva sa pečenjem ovakvih korica. Ne znam zašto, ali bojim ih se! :))))) Možda zato što ne pravim često kolače sa ovim koricama što se peku na obrnutom plehu? Prošle sam godine pravila medovik i da znaš samo pod kakvim sam stresom bila! :)))))

    ОдговориИзбриши
  4. Natasa :)))

    Samo se nemoj plasiti, opustis se i polako. :)

    Pozdrav za tebe i Maju!

    ОдговориИзбриши