18/09/2011

Mađarica

Ja ovaj recept imam i pravim već dvadesetak godina ali pod nazivom Korice. Tek sam poslednjih nekoliko godina saznala da mu je uobičajen naziv Mađarica, pa tako sam i ja ovde stavila taj naziv.



Sastojci

korice

3 jajeta
7 kašika šećera
180 g. masti (ja nemam uvek, koristim maslac)
1/2 dcl. mleka (pola male šoljice za kafu)
1 kašikica sode bikarbone
oko 550 g. brašna

fil

1 l. mleka
250 g. šećera
10 kašika brašna
125 g. maslaca ili margarina
3 kašike kakao
100 g. čokolade za kuvanje

glazura
100 g. čokolade za kuvanje
3 kašike ulja


Priprema

Umutiti jaja, šećer, mast i mleko, dodati brašno i sodu bikarbonu. Ostaviti testo pola sata da se odmori. Podeliti na 5 delova. Ja izmerim vagicom da mi budu iste težine.
Od testa razvući tanku koricu veličine otprilike 35x25 cm. Ja to radim direktno na obrnutoj tepsiji koju sam malo posula brašnom. Peći na 180 stepeni oko 8 do 10 minuta tako da korice ostanu blede i mekane, čim se malo ohlade dobiće na čvrstini. Takođe, ja odsečem i ravno sve krajeve korice, kolika je tepsija, po ivicama, čim je izvadim iz rerne, tako da odmah dobijem potpuno ravnu koricu bez onih malih zadebljanja i uvijenih krajeva po ivicama.

Fil
brašno, kakao i šećer razmutiti sa malo mleka, oko 2 dcl.,u glatku smesu, ostalo mleko staviti da prokuva.
Zakuvati u vrelo mleko i kuvati nekoliko minuta uz mešanje. Ja to radim mikserom.
Skloniti sa vatre, dodati kockice čokolade i mešati dok se ne istope, zatim umiksati u tako vrelo i maslac. Ostaviti da se ohladi fil.

Korice filovati filom pa kolač pritisnuti nečim i ostaviti da prenoći.
Sutradan staviti i glazuru.

Ja za glazuru stavim zajedno čokoladu i ulje u mikrotalasnu i lagano zagrejem.

11 коментара:

  1. Imam ja jednu dragu osobu iz krajeva odakle Madjarice dolaze..kolac mislim.
    Jednom mi je dosla a ja upravo napravila moju OBLATNU,moj kolac.Znaci kupovna oblatna,i u Njemackoj je ima,uvoze je iz nasih krajeva.Moj fil nema brasna,karamelizujem secer,pa mu polako mlijeko dodam,pa maslac,pa mljevene orahe,pa mljeven keks PtiBer.Mazam koru po koru,premazala sam tada okolo koru za cokoladom nad parom istopljenom.Izgled je bio ko i Madjarice(za taj kolac nisam prije ni cula)Nicim ne pritiskam,nema potrebe,cim se malo hladne ide u frizider i ostane visoka,lijepa...oblikovana kako treba
    Rekla je,ah Madjarice..kako ste znali da ih volim.Kad je pojela prvi komad rekla je spontano:Ovo su neke specijalne Madjarice...Oplemenjene..
    Otada ja svoju oblatnu i Madjaricom ponekad zovem....

    ОдговориИзбриши
  2. Obozavam je!!A tebi prelepo izgleda!!probacu je:))

    ОдговориИзбриши
  3. Fini su ovi kolaci a jos kad sve lepo omeksa sutradan, pa to se samo topi...jedina je zackoljica sto treba peci tako puno kora, pa ih ne radim tako cesto, ali ne bih imala nista protiv da mi ih neko napravi, hihih...!;)))

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман02:05

    Bogami ovo izgleda fantasticno.Sva ta cokolada..njami njami:)

    ОдговориИзбриши
  5. mađarica ti savršeno izgleda, posebno me zadivljuje kako je ovako lijepo narezana, ja nikako da napravim takve rezove

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala vam. :)

    Nina, sekla sam onim najobičnijim malim nožićem sa plastičnom drškom , jako oštrim. Zabola sam na kraj kolača i povlačila ga tako da bude pod uglom od 90 stepeni u odnosu na kolač. Tako neće pucati ni glazura ni korice niti će se brljati kolač.

    ОдговориИзбриши
  7. Prelepo izgleda,jedva cekam da isprobam recept.

    ОдговориИзбриши
  8. Eh, odkad se kanim napraviti Madjaricu... sve mislim ima tu nekih teskih momenata, sto i jeste, oko kora ima dosta posla... Tvoja mi se jako dopada, bas fina, slojevita i odlicno secena.

    ОдговориИзбриши
  9. predivni su,pozdravljam te i ovde <3

    ОдговориИзбриши
  10. Sve recepte sa interneta sam isprobala ,ali uvek za Slavu kolace pravim po tvojim receptima.Nemogu da opisem koliko sam vam zahvalna.Pozdrav iz Canade.

    ОдговориИзбриши