12/02/2011

Ekmek kadaifi

Ekmek na turskom jeziku znači hleb. Ekmek kadayıfı je poznata turska poslastica i pravi se od posebne vrste kolača-hleba i servira se sa slatkim kajmakom. Ovo je grčka verzija čuvenog kolača. Uvek se pravi sa kadaifi testom a za kreme postoje nekoliko recepata. Meni je ovo jedna od najlepših jer je ukusna i malo neobičnog ali jako lakog načina pripreme.









Sastojci

400 g. kadaifa
200 g. otopljenog maslaca

Mere su u časama od 2dcl.

sirup
3 čaše šećera
3 čaše vode
1 kašika soka od limuna(sveže ceđenog)

krema
6 žumanaca
6 čaša mleka
1 čaša šećera
7 kašika griza
2 kašike gustina
1 vanila šećer

2 šlaga

Priprema

Kadaif rastresti i staviti u tepsiju, posuti sa otopljenim maslacem i peći na 180 stepeni dok ne porumeni, oko 20 minuta.

Ostaviti da se prohladi. Kuvati vodu i šećer na umerenoj temperaturi 5-6 minuta, ne treba da bude gust sirup. Toplo preliti preko kadaifa. Ostaviti da se ohladi skroz.

Žumanca umutiti sa šećerom da se malo zapene i da pobele, dodati griz, gustin, vanilu i mleko, izmešati i staviti na tihu vatru da se kuva. Povremeno promešati a kada se dobro zagreje stalno mešati dok se krem ne zgusne, 3,4 minuta. Nemojte pustiti da prokuva.

Ostaviti da se prohladi pa ga staviti preko kadaifa. Na kraju stavite šlag ili umućenu slatku pavlaku.

5 коментара:

  1. Pozdrav,super izgleda ,jel moze i recept, mnogo mi se dopada...Hvala u napred.

    ОдговориИзбриши
  2. Odlican, ja sam pravila danas cak s domacim rezancima i super je ispalo jos sam dodala i orahe i suvo grozdje da mu jos zanimljiviji ukus.
    Hvala puno na sjajnom receptu!

    ОдговориИзбриши
  3. Dali mozete da dodate recepte za prvi sloj, tj. patispanj? Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prvi sloj nije patišpanj, to je kadaif, objašnjen je u receptu postupak. Preliven je sirupom i pečen sa maslacem pa je sočan i zato Vam se čini da je patišpanj.Pozdrav :)

      Избриши