07/04/2013

Čokoladna - limun pita

Ovo mi je jedan od najlepših kolača ove vrste. Pogledajte sastojke, možete pretpostaviti prelepi bogati ukus a nadam se da se na fotografiji vidi sočnost i mekoća korica.








Sastojci

kore

450 g. brašna
100 g. maslaca sobne temperature
180 g. šećera
100 g. mlevenih oraha
2 kašike meda
2 jaja
2 kašike kakao
7 kašika mleka
1 kašikica sode bikarbone

fil

5 dcl. mleka
6 kašika brašna
4 kašike kristal šećera
200 g. maslaca ili margarina
150 g. šećera u prahu
sok od jednog limuna
ribana korica od pola limuna

priprema

Sve sastojke za korice umesiti u glatko i meko testo. Ostaviti pola sata u frižider. Podeliti na 4 dela i svaki deo tanko razvaljati i peći na poleđini tepsije srednje veličine.. Ja to radim tako što testo razvijam direktno na tepsiji posutoj brašnom.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko desetak minuta. Kada je korica pečena nožem isečem krajeve koji su malo prešli van ivica tepsije, pređem oklagijom preko korice da je još jednom izravnam tako vrelu. Zatim koricu tankim i dugim nožem odvojiti polako od tepsije i spustiti na radnu površinu.
fil

Od pola litre mleka odvojiti oko 2 dcl. i pomešati sa 4 kašike šećera i brašnom. Ostalo mleko staviti da prokuva. Brašno izmešati da ne bude grudvica. Sipati u velo mleko ( ja sipam kroz cediljku za supu da ne bude ni jedna grudvica) i kuvati nekoliko minuta na umerenoj temperaturi. Dodati i sok i koricu od limuna i ostaviti da se skroz ohladi.
Maslac i šećer u prahu penasto umutiti, sjediniti sa prethodno ohlađenim filom i mutiti mikserom velikom brazinom da se dobije fini glatki krem.

Korice filovati sa oko 5 punih kašika krema, poslednju ne.
Kolač malo opteretiti I ostaviti preko noći u frižider da korice omekšaju i da se sjedine ukusi.

Na ovaj kolač ne stavljam glazuru od čokolade samo pospem malo šećera u prahu.

2 коментара: