04/11/2012

Kenedi torta








Sastojci

žuta kora

mera za jednu koru

5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1 kašikica praška za pecivo

Ispeći 2 žute kore.

preliv za žute kore

3 dcl. mleka
60 g. čokolade za kuvanje
3 kašike šećera


Kora sa orasima

6 belanaca
12 kašika šećera
250 g. mlevenih oraha
50 g. seckanog suvog grožđa

Fil

6 žumanca
6 kašika šećera
6 kašika brašna

350 g. maslaca ili margarina
250 g. šećera u prahu

4 dcl. mleka
1 puding od vanile

i još

2 šlag krema od čokolade


Priprema


Za žutu koru, penasto umutiti jaja i šećer, dodati postepeno prosejano brašno i prašak za pecivo lagano mešajući. Izliti u kalup prečnika 27 cm. ili tek malo veći, koji je obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 do 20 minuta. Za visi i od rerne, čačkalicom proveriti da li je sredina kore pečena. Iuvaditi iz kalupa ali ostaviti na papiru da se ohladi.

Prokuvati mleko, šećer i čokoladu, da se sve istopi i sjedini i ostaviti da se ohladi. Žute kore natopiti ovim čokoladnim mlekom.

Za koru sa orasima, umutiti u čvrst sneg belanca i šećer. Ja mutim tako što odmah krenem da mutim belanca najvećom brzinom miksera i odmah, dok mutim, dodajem kašiku po kašiku šećera.
Dodati mlevene orahe i suvo grožđe i peći na 150 stepeni oko 25 minuta. Ostaviti da se ohladi, takođe na papiru.
Ovo govorim jer kasnije samo uhvatite ivice papira i obrnete kore, stavite preko fila i skinete papir.

FIL

Prvo umutiti penasto žumanca i šećer i dodati brašno. Kuvati na pari dok se smesa ne zgusne,  oko 20 minuta. Povremeno promešati. Ne skidati ranije sa pare da bi se fil dobro termički obradio. Ostaviti da se skroz ohladi.

Skuvati puding sa 4 dcl. mleka, ostaviti da se skroz ohladi. Pokriti folijom ili poklopcem da se ne uhvati korica. Ne mešati dok se hladi.

Kada su prethodna dva fila potpuno ohlađena, umutiti dobro maslac i šećer u prahu. Dodati fil od žumanaca, izmešati mikserom, zatim dodavati i puding stalno mešajući mikserom velikom brzinom. Ostaviti fil u frižider oko 1 sat.

FILOVANJE

Na tacnu staviti prvu žutu koru, staviti obruč za torte oko nje, skinuti papir za pečenje i natopiti je sa pola čokoladnog mleka koje smo napravili. Kada upije, staviti pola fila, preko koru sa orasima. Staviti i drugu polovinu fila, drugu žutu koru natopiti sa mlekom dok je još na radnoj površini, pa kada upije staviti je preko fila i skloniti papir. Ostaviti preko noći u frižider da se dobro ohladi i stegne, skloniti obruč i nanet šlag krem.

12 коментара:

  1. Ama bas svaki tvoj recept je SAVRSEN(za mene bar)!!!Koji god sam isprobala bio je odlican!!I ova torta mi se svidja!!Pratim te redovno iako ne ostavljam uvek komentar.Znaj da ti se divim:)

    ОдговориИзбриши
  2. Torta izgleda fenomenalno. Treba da isprobam nadam se da će i meni ovako dobro ispasti :) Sve pohvale. I recept je savršeno dobro objašnjen, hvala!

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala Majo, znaš da i sama ne ostavljam mnogo komentara, a isto tako znaš da i ja pratim tvoje recepte i da mi se mnogo sviđaju.

    Hvala Vesna. Torta je malo zahtevnija što se tiče vremena ali trud se isplati.
    Veliki pozdrav za obe... :)

    ОдговориИзбриши
  4. Izgleda super a vjerujem da je i fina :))
    Auto Škola

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман11:18

    Recept je odlican!

    ОдговориИзбриши
  6. U fil sa žumancima ne ide mleko.

    ОдговориИзбриши
  7. Torta je odlicna,imam je i ja na blogu,pravila sam je prije nekoliko godina muzu za rodendan...jako ukusna !!!!

    ОдговориИзбриши
  8. Baš sam pre par dana objavila svoj recept za Kenedi tortu, i evo sad naidjem na ovaj i vidim da se razlikuju malo. Ali u suštini, to je to, dobra stara torta!

    ОдговориИзбриши