29/11/2012

Banana cake

Ako ste se plašili da pravite ovaj kolač jer vam neće uspeti, da će biti mljeckav, da neće narasti zbog težine i meke teksture banane, evo recepta koji će vam sve strahove otkloniti a rezultat će biti jedan fantastičan kolač koji i "diše i miriše", kako se kaže... :)










Sastojci

5 dobro zrelih banana - oko 450 g. kada se ogule
200 g. brašna
150 g. smeđeg šećera
125 g. maslaca
2 jaja
2 vanilin šećera
1 ravna kašikica sode bikarbone
80 g. lomljenih oraha
malo soli


Priprema


Banane, malo veće komade, vidite fotografiju, maslac, vanilin šećer i smeđi šećer staviti u malo dublju posudu i na srednjoj temperaturi ostaviti da krčka desetak minuta. Kada tečnost ukuva, dobićete jednu smesu kao džem, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Pomešati suve sastojke, brašno, orahe, sodu bikarbonu i malo soli.
U ohlađene banane dodati jaja, lagano izmešati pa dodati i suve sastojke. Opet lagano izmešati, ne mikserom i ne dugo, i istresti smesu u nauljen i brašnom posut kalup.
Posuti malo šećerom da bi se pri pečenju dobila korica lepe boje, staviti sa strane tanko sečene banane, dovoljna je jedna banana.

Peći na 180 stepeni oko 40 minuta, zavisi od dubljine kalupa.
Najbolje je proveriti čečkalicom ili nožem da li je pečeno u sredini.

Kada se banana skuvaju, i još dva puta, sa jajima pa sa brašnom, budu mešale, stvoriće se jedna lepa kašasta smesa, nema bojazni da će ostati komadi koji će ometati testo da lepo naraste.


1 коментар:

  1. Али,прекрасен кекс!Със сигурност ще го приготвя!Лека вечер:)))!

    ОдговориИзбриши