26/05/2012

Pileći bataci u finom saftu

Ja ovo jelo ne mogu da pravim u osnovnoj količini za koje ću vam dati sastojke, jednostavno nam se toliko sviđa da je uvek malo batačića, možete videti na fotografijama do koje količine smo došli... :)) Ovo je kuvala na TV jedna od najboljih kuvarica Grčke Argiro i kako ona kaže, kada budete jeli " tha me thimitite", setićete me se, bićete mi zahvalni, tako i ja vama prenosim. :) Probajte...






Sastojci

6 bataka
3 veća ljubičasta luka
1/4 kašikice karija
1/4 kašikice slatke paprike
1/4 kašikica bukovo, sušena crvena ljutkasta paprika sa semenom
500 ml. piva
1 šoljica vode
so
sveže mleveni biber
ulje

Priprema

Na malo ulja propeći batake, koji se prethodno posole i pobibere, oko 10 minuta na jačoj vatri, sa obe strane.
Izvaditio ih, na isto ulje staviti luk sečen na rebra, pa odmah preko staviti batake. Posuti začinima, doliti vodu i ostaviti na jačoj vatri dok ne počne da krčka. Dodavati pivo polako jer ono se peni kada se sipa u jela, smanjiti temperaturu na srednju jačinu i dinstati još oko pola sata uz povremeno okretanje bataka.
Vreme zavisi od veličine bataka i starosti mesa. Nije isto za male kupovne i velike domaće batake. Ako je potrebno da dinstate duže dolite u toku kuvanja još malo vode.

Običan pire kropir je dovoljan i dobar prilog jer su saft i meso tako lepog ukusa. Preporučila bih da koristite ljubičasti luk ali isto tako dobro je i sa običnim.

6 коментара: