11/11/2009

Grcka supa avgolemono sa pirincem

Prvo da prevedom naziv... :)Na grckom, avgo znaci jaje a lemoni limun. Najpoznatija i najomiljenija grcka supa. Preporucujem je onima koji stvarno vole kiselkaste corbe.



Sastojci
1,5 l. vode
3 kocke za supu
100 gr. pirinca, preporucujem karolina
2 jaja
1 dcl. sveze cedjenog limunovog soka(ako ne zelite jako kiselo, stavite pola mere)

Priprema
Pirinac dobro oprati i staviti ga da se kuva sa vodom i kockama za supu. Kuvati na srednjoj temperaturi oko 15 minuta dok ne omeksa.Mikserom umutiti belanca u cvrst sneg, dodati zumanca, umutiti i polako sipati limunov sok ne prestajuci da mutite mikserom. U tu smesu dodavati polako vrelu supu , sada muteci srednjom brzinom. Kada dodate otprilike 2 case supe u jaja i limun, polako sipajte u tecnost sa pirincem, stalno mesajuci. Ovakav postupak je obavezan da se ne bi jaja skuvala sama za sebe u vreloj supi, tada bi se dobile trakice i grudvice od jaja i supa ne bi bila kremasta.
Ako imate gotovu pilecu supu sa kuvanim pilecim mesom, procedite je, u njoj skuvajte pirinac, ponovite isti postupak sa jajima i limunom, i u gotovu supu naseckajte ili iskidajte sitne komadice cistog mesa.

Ako zelite guscu supu dodajte jos malo pirinca. Ni ovako nije retka, samo pirinac je pao u tanjiru pa se ne vidi na fotografiji. :)
Po zelji, dodati persunovog lista i biber pre sluzenja.

Нема коментара:

Постави коментар