15/11/2009

Loptice od griza, cokolade i sira mascarpone

Koje se pohuju u mlevenim lesnicima... :)











Sastojci
200 gr. cokolade za kuvanje
200 gr. sira mascarpone

1 l. mleka
100 gr. griza
150 gr. secera
1 vanila secer
malo ekstrata od lesnika

1 jaje
100 gr. mlevenih lesnika
50 gr. prezli
ulje za pohovanje

Priprema
Na pari otopiti cokoladu i dodati mascarpone. Izmesati da se dobije glatka masa.Sir ne treba da je previse hladan, (ostavite ga neko vreme na sobnoj temperaturi pre upotrebe), jer ce se cokolada u tom slucaju brzo stvrdnuti i necete dobiti ujednacenu, glatku smesu. Ako vam se to slucajno desi, vratite posudu ponovo nad paru i izmesajte masu.
Ostaviti da se prohladi pa staviti u frizider da se stegne.

Prokuvati mleko, skinuti sa vatre, polako sipati griz stalno mesajuci,dodati secer i vanilu i vratiti na vatru. Kuvati oko 15 -20 minuta na umerenoj temperaturi povremeno mesajuci. Na kraju dodati ekstrat lesnika. Isto tako i griz ostaviti da se prvo ohladi pa posle ga drzite u frizideru dok se ne ohladi i dobro stegne.

Od cokolade i sira napravite tridesetak loptica, zavisi koju velicinu zelite. Ponovo ih vratite u frizider oko pola sata, jer ce malo omeksati u ruci dok ih olikujte.

Vadite otprilike jednu kasiku hladnog i tvrdog griza, u ruci ga malo oblikujte, stavite u sredinu lopticu od cokolade pa je zatvorite grizom tako da sada dobijete jednu vecu lopticu. Ruke svaki put malo, ne mnogo, navlazite vodom. Nemojte da vlazite kuglice od cokolade jer se griz nece zalepiti za njih, odvajace se i necete moci napraviti lopticu.

Svaku lopticu premazite izmucenim jajetom i uvaljajte u mesavinu lesnika i prezli. Ostavite ih pre pohovanja oko 1 sat u frizideru.
U malu serpicu sipajte ulja tako da ga bude oko 3, 4 cm. Dobro za zagrejte i pohujte loptice. Dovoljno je da loptice budu nekoliko sekundi u ulju, vec ce se dobiti rumena, hrskava korica.
Nemojte ih pohovati u vecoj posudi i mnogo loptica odjednom, jer ce, kada ih stavite, ohladiti ulje i nece biti dovoljna teperatura, tada se nece lepo zapeci nego ce pucati i iscurice cokolada. Ja sam pohovala po dve.
Odmah ih vadite na kuhinjski papir. Mozete ih sluziti cim se malo prohlade, tada ce cokolada u sredini biti kao iz kolaca lava, tecna, a mogu da se sluze i potuno hladne(kao na slici).
Sluziti uz slag, karamel preliv ili neki drugi dodatak, po zelji.

2 коментара: