02/11/2009

Jednostavna čokoladna torta














Sastojci

kore

120 g. brasna
5 jaja
125 g. secera
20 g. kakao

sirup
150 g.secera
2,5 dcl vode

fil
250 g. cokolade za kuvanje
300 g. slatke pavlake
3 belanca
180 g. secera
40 g.vode (nesto manj od 1/2 dcl.)


Priprema

Izmesati kakao i brasno.
Jaja i secer dobro umutiti u penastu masu, polako dodavati, uz lagano mesanje, brasno sa kakaom. Sipati u nauljen i brasnom posut kalup za pecenje precnika do 24 cm. i peci oko 30-35 minuta na 180 stepeni.
Nemojte dodavati prasak za pecivo, nije potrebno jer ce kora i bez njega lepo i ravnomerno narasti a kasnije ce se preliti sirupom tako da nece biti suva.
Sirup – Kuvati vodu i secer 2 minuta i ostaviti da se skroz ohladi.

Fil
Staviti secer i vodu da prokuvaju. Kada prokuva smanjiti malo temperaturu i ostavi da kuva i dalje jer je potrebno da se postigne temperatura oko 125 stepeni C. Dok se ovaj sirup kuva umutite belanca u cvrst sneg, polako sipajte vreo sirup u umucena belanca ne prestajuci da mutite mikserom velikom brzinom. Mutite jos 3, 4 minuta. Dobicete jednu cvrstu penu od belanaca. U tu smesu dodati istopljenu cokoladu koja nije previse vrela, treba da bude mlaka. Dok sipate cokoladu takodje mutite mikserom, srednjom brzinom. Kada se doda cokolada, cela smesa ce malo da padne, ali tako treba, nije nista krenulo naopako. :) Kada se ovaj deo fila sa belancima i cokoladom ohladi, dodajte, uz lagano mesanje kasikom, cvrsto umucenu slatku pavlakku. Fil ostavite najmanje jedan sat u frizideru pre filovanja.

Postupak filovanja

Pecenu koru izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi, zatim je iseci vodoravno da se dobiju tri kore.
Prvu koru vratiti u kalup, dobro namociti sirupom, premazati trecinom fila, staviti drugu koru, ponoviti postupak, tako i trecu. Staviti u frizider 3-4 sata, izvaditi iz kalupa i ukrasiti po zelji.
Na ovaj nacin filovanja u kalupu, jer se piskota malo skupi pri hladjenju, dobicete tortu koja je posle vadjenja iz kalupa vec filovana i okolo, samo malo izravnati fil posle ako je potrebno.

RECEPT je, malo izmenjen,  od najcenjenijeg grčkog poslastičara Steliosa Parliarosa.

17 коментара:

  1. :))
    Ima recepta, ima...

    Hvala vam na komentarima.

    ОдговориИзбриши
  2. Evo našla sam te :)
    Ova torta mi se jako sviđa !!!!
    Puno pozdrava iz kišne Pule!

    ОдговориИзбриши
  3. Drago mi je sto si me nasla. :)
    Veliki pozdrav i tebi!

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala ti draga shefice. :) Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман02:10

    Nije mi jasno gde redjam piskote?

    ОдговориИзбриши
  6. Nije se mislilo na keks piškote nego na piškote - kore... I tako se kaže. Ali prepravila sam u receptu da ne bi bilo zabune.

    ОдговориИзбриши
  7. Sta da uradim ako sam prelila koru sa malo vise vode i secera nego sto treba a pritom stavila fil? Dali ce piskota ipak upiti vodu ili moram praviti ispocetka?

    ОдговориИзбриши
  8. Ostavite da se dobro ohladi i stegne, sigurno neće smetati ako je piškota dobila teksturu kao neki čokoladni fil. Naravno, samo ako niste prelili toliko da baš lije sirup iz piškote, to ne verujem.

    ОдговориИзбриши
  9. Правила торту. Фантастична! Хвала што сте рецепт поделили са нама....

    ОдговориИзбриши
  10. Da li moze da se pece u vecem plehu npr. tepsija od rerne, pa da se isece na tri dela, jer mi secenje okrugle ne ide od ruke :D

    ОдговориИзбриши
  11. Da li udu tri kore po 5 jaja?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne. Sastojci su za jednu koru, kada se ispeče i ohladi preseče se da se dobiju 3.

      Избриши