30/05/2014

Mousse torta sa jagodama






Sastojci

1 pakovanje piškota

250 g. bele čokolade
3 jaja srednje veličine
2 kašike šećera
5 dcl. mlečne slatke pavlake
10 g. želatina u prahu
1 dcl. vode

oko 500 g. jagoda
šlag ili umućena slatka pavlaka za dekoraciju

Priprema

Jaja i šećer penasto umutiti i kuvati na pari desetak minuta uz mešanje. Skloniti sa pare, dodati čokoladu i izmešati da se dobije fina glatka smesa. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, dodati prethodno nabubren u vodi i malo zagrejan želatin i smesu sa belom čokoladom, sve dobro izmiksati.
Piškote umakati u mleko i rasporediti u kalup za torte prečnika 24 cm. Preko piškota rasprediti cele jagode, naneti fil i ostaviti nekoliko sati, najbolje preko noći, u frižider.
Pre vađenja torte iz kalupa proći prethotno nožem uz ivicu obruča da se torta lepo odvoji.
savet - posuda za kuvanje jaja na pari treba da je debljeg dna i ivica da ne bi došlo do zgrušavanja jaja ili žumanaca, zavisi šta se sprema, dno posude ne sme dodirivati vrelu vodu. Ako slučajno primetite male grudvice u smesi, skloniti sa pare i proći fil kroz cediljku za supu.

9 коментара:

  1. uh,ovo je baš divno kremasto i pjenasto....
    mada kada su jagode u pitanju,tvoja Kapri torta mi je eeeeeeextra !

    ОдговориИзбриши
  2. Koju mliječnu slatku pavlaku koristite?

    ОдговориИзбриши
  3. Adriana, koristite slatku pavlaku sa minimum 30% mlečne masti, ja živim na Kipru pa nema svrhe da vam pišem naziv proizvođača.

    ОдговориИзбриши
  4. Draga Aliki, puno hvala za ovaj recept! Umesto jagoda sam koristila maline, ispalo je odlicno, gosti su bili odusevljeni :) Torta je bila bas lagana i divna, jedino savetujem svima da bas paze sa posudom u kojoj kuvaju fil na pari. Kao sto ste i rekli, mora da bude debelo dno, ja to na pocetku nisam uradila, tako da sam morala da bacim prvi fil koji mi se nevidjeno zgrudvao. Preporucujem svima! :) Veliki pozdrav Vama, uzivajte u letu :)

    ОдговориИзбриши