16/03/2012

Mađarski paprikaš perkelt


Najbolje ide uz DOMAĆE ŠIROKE REZANCE - recept.




Sastojci

1 kg. mesa
2 veće paprike, sveže ili kisele
3 veće glavice luka, oko 300 g.
2 kašike paradajz koncentrata
2 dcl paradajz soka
1 kašikica slatke crvene paprike ili pola ljute pola slatke
1 lovorov list
biber, so, 2 maggi kocke ili neki drugi začin koji koristite
1 mala ljuta paprika
3 kašike ulja


Priprema

Luk iseći na kockice i dinstati ga na vrelom ulju najmanje desetak minuta. Dodati meso sečeno na štapiće. Mesu odmah dodati paradajz koncentrat i sok, sitno seckanu ljutu paprikicu, kašikicu paprike, lovorov list, maggi kocke, so i biber. Sve izmešati i dinstati meso na jačoj vatri desetak minuta povremeno mešajući. Smanjiti temeparaturu pa doliti 2 šolje vrele vode, toliko da prekrije meso, i ostaviti da se krčka oko 45 minuta. Dolivati po malo vode kada je potrebno ali uvek samo toliko da se meso tek prelije, na da pliva u saftu.

Dodati i papriku sečenu na trake, sada poslednji put doliti još malo vode ako je potrebno i kuvati još oko 20 minuta.Probati još jednom da li je potrebno još malo soli i bibera. Paziti da se paprika ne raskuva, sve zavisi koliko je mesnata, po tome oderediti krajnje vreme kuvanja. Ako je tanka, kuvati kraće.
Po želji, dodati kašikicu šećera da ublaži kiselkasti ukus paradajza.

Kod pripreme paprikaša je važno još od samog početka kuvanja dobro izdinstati luk a u toku kuvanja dolivati umereno tečnosti, poslednjih dvadeseta minuta nikako dodavati više vodu, da bi se ukusi u saftu i gustina safta dobro sjedinili.

Dobar paprikaš i saft su oni koje ne moraš da zgušnjavaš na kraju brašnom ili gustinom, ta gustina mora da se dobije tokom kuvanja.




COOLINARIKA RECEPT

Нема коментара:

Постави коментар