30/05/2021

Bela krem torta

 



Sastojci


1 l. mleka

12 kašika šećera

6 kašika gustina

2 kašike brašna

4 jaja

2 vanilin šećera

1 kesica želatina

75 ml. vode

250 g. sira maskarpone 

jedna konzerva od 800 g. bresaka, 

200 g. piškota

šlag za dekoraciju








Priprema


Želatin staviti u hladnu vodu i ostaviti desetak minuta da nabubri. 

Izmešati jaja, gustin, brašno, šećer i vanilin šećer, dodati nekoliko kašika mleka ako je potrebno da se dobije glatka smesa bez grudvica.

Staviti 1 l. mleka da kuva, kada prokuva sipati prethodnu smesu, dobro izmešati i uz stalno mešanje kuvati još 3, 4 minuta na umerenoj temperaturi.

 Skuvan fil skloniti sa vatre i u vreo dodati maskarpone. 

U mikrotalasnoj zagrejati 15 sekundi nabubreo želatin i njega sipati u fil. Sve zajedno dobro izmešati i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.

Breskve ocediti od soka i iseći na manje kockice, sok sačuvati za natapanje piškota.

Za slaganje torte podesite obruč na 22 cm. ili uzeti obruč od kalupa za torte tog prečnika. 

Na dno staviti piškote umočene u sok iz kompota, staviti nekoliko kašika fila, breskve, komadiće piškota. Piškotu prvo umočiti u sok pa onda izlomiti.

Ređati sastojke tako da bude tri reda fila, tri reda breskvi i piškota. Cele piškote idu samo na dno. Gore neka bude fil.

Pokriti folijom i ostaviti u frižider najmanje 6 sati, najbolje preko noći, da se fil stegne, piškote omekašaju i da se sjedine ukusi. Odvojiti obruč i dekorisati šlagom. 













NAPOMENA

- ovaj krem je odličan i za pripremu poslastica s voćem u čašama ili u činijicama, u tom slučaju nema potrebe da se dodaje želatin




Нема коментара:

Постави коментар