24/10/2009

Lambada kocke





Ovde obratite pažnju na piškotu. Ja je isključivo za lambadu pravim ovako i idealna mi je jer ima tu "gustinu" koja mi odgavara u kombinaciji sa ovoliko krema. Ako mislite da vam se ne bi svidela ovakva piškota napravite neku drugu, po vašem izboru. Ja ipak preporučujem ovu, ne bude ni malo suva, naprotiv. Samo se treba pridržati postupka izrade.



Sastojci

piškota

4 žumanca
4 belanca
8 kašika tople vode
200 gr. šećera
200 gr. brašna

narandžasti fil

1 l. Fante ili nekog drugog gaziranog soka od narandže
6 kašika šećera
3 pudinga od vanile ( ja sam stavila 110 gr. custard powder)

beli fil

1/2 l. mleka + 1,5 dcl da se razmuti brašno i gustin
6 kašika brašna
2 kašike gustina
200 gr. šećera
125 gr. maslaca ili margarina

2 šlaga

Priprema

Umutiti žumanca sa šećerom, da pobele. Posebno umutiti belanca u čvrst sneg.
U umućena žumanca dodati 8 kašika tople vode i izmešati. Dodati zatim brašno i izmešati. Na kraju dodavati i umućena belanca postepeno, lagano ručno mešajući. Peći u podmazanoj tepsiji srednjih dimenzija na 180 stepeni oko 20 minuta. Pečena piškota neka bude oko 1,5 cm debljine.


Za prvi fil,, razmutiti pudinge sa šećerom i malo soka pa zakuvati u ostatak soka. Kuvati 2-3 minuta i vrelo istresti preko tople piškote.

beli fil

Brašno, gustin, šećer i 1,5 dcl mleka izmešati da nema grudvica i zakuvati u pola litre mleka. Ostaviti da se ohladi pa sjediniti sa penasto umućenim maslacem muteći mikserom velikom brzinom. Premazati preko hladnog prvog fila i sve ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći.

Da bi vam kolač lepo izgledao na tacni možete prvo da isečete kocke pa ih tek onda ukrasite šlagom. Jednostavnije je a i kolači lepše izgledaju.

2 коментара: