30/07/2017

Puslica kocke




Sastojci

kora

6 belanaca
100 g. šećera
par kapi sirćeta

fil

6 žumanaca
120 g. šećera
2 kašike brašna
2,5 dcl. mleka
1 vanilin šećer

1 kesica šlaga 50 g. (pripremiti prema uputstvu)
250 g. maslaca ili margarina
100 g. mlevenih oraha

gornji sloj

1 kesica šlaga 50 g.
1 kesica šlag krema od vanile 50 g.
2,5 dcl. mleka




Priprema

Pripremiti pleh veličine 20x30cm. na dno staviti papir za pečenje, rernu zagrejati na 150 stepeni.

Belanca i šećer umutiti u čvrst sneg. Krenuti sa mućenjem velikom berzinom i odmah postepeno sipati šećer neprestano muteći. U toku mućenja dodati i sirće. Smesu rasporediti u pleh i staviti da se suši, temperaturu odmah smanjiti na 120 stepei i peći oko 1 sat. Kora treba da ostane sočna kada se ispeče. Ostaviti u plehu da se ohladi.

Za fil

Dobro umutiti žumanca, šećer i vanilin šećer da smesa pobeli i da postane kremasta. Dodati brašno, dobro izmiksati da ne bude grudvica i razrediti sa mlekom.
Kuvati na pari oko 20 minuta povremeno mešajući dok se fil malo ne zgusne i postane kremast. Ostaviti da se potpuno ohladi u frižideru.

Umutiti šlag po uputstvu na kesici, dodati maslac ili margarin sobne temperature i dobro izmiksati da ne bude grudvica. Dodati i fil od žumanaca, izmiksati ponovo sve zajedno i umešati orahe.

Umutiti zajedno jedan šlag i jednu šlag kremu sa 2,5 dcl. mleka, po potrebi dodati još malo mleka, to zavisi i od kvaliteta šlagova.
Fil rasporediti preko kore i premazati kremom od šlaga i šlag krema i ostaviti preko noći u frižider da se sve lepo stegne i da se sjedine ukusi.

NAPOMENA

- posle prvog koraka pripreme fila i kuvanja na pari fil će se malo osetiti na žumanca i neka vas to ne brine, kasnije će se spajati sa ostalim sastojcima i dobiće se fantastičan krajnji rezultat

1 коментар: