09/03/2017

Čokoladni kuglof sa cheesecake punjenjem



Sastojci

čokoladni deo

250 g. maslaca
150 g. čokolade za kuvanje
200 g. šećera
1 vanilin šećer
4 kom. jaja
300 g. brašna
4 kašike kakao praha
1 prašak za pecivo
150 ml. mleka

svetli deo

500 g. krem sira tipa Philadelphia
2 kom. jaja
100 g. šećera
1 vanilin šećer
30 g. pudinga sa ukusom slatke pavlake

po želji dekorisati glazurom ili posuti kakaom ili šećerom u prahu





Priprema

svetli deo

Penasto umutiti jaja, šećer i vanilin šećer. Dodati krem sir


malo umutiti, dodati prašak za puding


i dobro izmiksati. Ostaviti u frižider dok se ne pripremi čokoladna smesa.

čokoladna smesa

Istopiti čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj i ostaviti da se malo prohladi. Brašno, kakao i prašak za pecivo prosejati.


Penasto umutiti maslac, šećer i vanilin šećer. Dodavati jedno po jedno jaje, posle dodavanja jednog jajeta smesu dobro izmiksati pa tek onda dodati sledeće jaje.


Dodati istopljenu čokoladu


i izmiksati.

Od 150 ml. mleka odvojiti 3 kašike i ostaviti sa strane. U umućen maslac sa jajima i čokoladom iz tri puta dodavati prosejano brašno sa kakaom i praškom sa pecivom i mleko, svaki put dobro izmiksati. Kada se doda i poslednja količina brašna i mleka miksati velikom brzinom još minut, dva, tako omogućavamo da što više vazduha uđe u smesu i pečen kolač će biti vazdušastiji.


Gotova smesa treba da je ove gustine.


Kalup za kuglof namazati uljem i posuti brašnom i rasporediti dve trećine smese. Preko staviti svetlu smesu. U preostalu jednu trećinu čokoladne smese dodati tri kašike mleka, izmešati i rasporediti preko svetlog dela.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 50- 60 minuta, zavisi i od rerne. Kolač ostaviti da se prohladi pa ga izvaditi iz kalupa. Ostaviti kolač da se dobro ohladi pa tek onda seći.

NAPOMENA

- u kolaču se nalazi svetla krema koja će do kraja pečenja biti kremasta i ako budete koristili štapić da bi proverili da li je kolač pečen on će biti od krema do kraja pečenja tako da bi u ovom slučaju taj metod mogao da vas zavara i da prepečete ili presušite kolač. Najbolje je držati se vremena navedenog u receptu, morate poznavati i vašu rernu, da li peče jače ili slabije.


1 коментар: