02/12/2016

Jaffa torta






Sastojci

kora I

sastojci za jednu koru

5 јаја
5 kašika šećera
100 g. mlevenih oraha
2 kašike prezli
pola kesice praška za pecivo

praviti dve ovakve kore


kora II

6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo

peći koru pa kada se ispeče i ohladi preseći da se dobiju dve kore


fil I

1 l. mleka
8 kašika šećera
8 kašika brašna
sok od jednog limuna
250 g. maslaca ili margarina


fil II

100 ml. vode
200 g. mlevenih oraha
200 g. šećera
100 g. čokolade za kuvanje
250 g. maslaca ili margarina

i još

32 kom. jaffa keksa
čokoladni šlag krem za dekoraciju

Priprema

Pripremiti kalup z pečenje prečnika 27 cm. Na dno staviti papir za pečenje, obod lagano nauljiti i posuti brašnom.

kora I.

Penasto umutiti jaja i šećer, dodati mlevene orahe, prašak za pecivo i prezle i lagano umešati. Sipati u kalup i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta, zavisi i od rerne. Proveriti čačkalicom ako niste sigurni. Koru izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi zajedno sa papirom.
Na isti način ispeći i drugu koru sa orasima.

kora II

Penasto umutiti jaja i šećer, dodavati postepeno brašno lagano mešajući, dodati i prašak za pecivo. Sipati u prethodno pripremljen kalup i peći na 180 stepeni oko 20 minuta. Proveriti čačkalicom da li je kora pečena u sredini. Izvaditi zajedno sa papirom i ostaviti da se ohladi. Hladnu koru preseći na dva dela da se dobiju dve kore II.

Priprema fila I

Izmešati brašno, šećer i oko 200 ml. mleka da se dobije glatka smesa bez grudvica. Skuvati u ostatku mleka. Kuvati nekoliko minuta na srednjoj temperaturi uz mešanje. Skloniti sa vatre , dodati sok od limuna i hladan, na desetak kockica isečen maslac i sve zajedno dobro izmiksati. Direktno na vreo fil staviti najlon foliju i ostaviti da se ohladi.

Priprema fila II

U vodu dodati šećer i prokuvati pa kuvati na srednjoj temperaturi još oko minut. Dodati čokoladu i maslac i kada se istope skloniti sa vatre pa dodati mlevene orahe. Smesa je retka, ostavite da se ohladi u frižideru i dobiće odličnu gustinu.

slaganje torte


Oba fila malo izmešati pre filovanja.

- kora I
- fil I
- jaffa keks
- fil I
- kora II
- fil II
- kora I
- fil I
- jaffa keks
- fil I
- kora II

Od čokoladnog fila ostaviti 2, ob belog fila 4 kašike za malo filovanja torte okolo i gore.




Tortu ostaviti preko noći u frižider da se filovi stegnu, kore i keks omekšaju i da se sjedine ukusi.
Dekorisati čokoladnom šlag kremom ili po želji.
Torta je velika i visoka i ima odličnu čvrstinu, pogodna je i za oblaganje fondanom.

NAPOMENA

- kod ovakvih kora kada napišem "penasto umutiti jaja i šećer", jaja i šećer se brzo penasto umute, ali moja uzrečica je "kada misliš da je gotovo mutiti još toliko" :), tek onda će se dobiti prava tekstura i kore će biti meke i vazdušaste kada se ispeku i nije neophodno prethodno odvajati i posebno mutiti belanca i žumanca. isti princip koristiti i kod mešenja testa i dizanih testa, znači što više mešenja to bolji krajnji rezultat
- primetili ste da se u receptu ne pominje umakanje keksa i prelivanje kora nekom tečnošću, sokom ili mlekom. možete to uraditi ako želite ali torta i ovako ima odličnu sočnost.
- u oba fila maslac ili margarin se dodaju u vrele smese, to daje drugačije teksture filovima nego kada bi se dodao izrađen maslac u ohlađene orahe npr. , nije pogrešno, ali u ovoj torti pratite
postupak opisan u receptu
- puslice su za dekoraciju, 1 veliko belance, 3 kašike šećera, dve, tri kapi limunovog soka, malo gustina, četvrtina kašikice, malo na umočenoj čačkalici Wilton narandžaste boje u gelu. rernu zagrejati na 100 stepeni, čim se stave puslice smanjiti na 50 stepeni i sušiti najmanje 2 sata, ostaviti da se ohlade u isključenoj rerni.

- recept je star preko 30 god. malo sam ga izmenila s godinama pravljenja. kao i mnogi recepti iz tog perioda kada su deca bila mala, morali su i oni dodati svoje "beleške" uz recept torte baš dok je mama pravi :D



Нема коментара:

Постави коментар