15/11/2014

Lego torta - Tutorial
Recept za ovu tortu je OVAJ, uvećane mere, torta je teška bez fondana 2,5 kg., tako da kada se izvadi iz kalupa potrebno je samo lepo izravnati celu površinu torte a to ide veoma lako jer je tortica nepečena i smesa se lepo i glatko oblikuje. Takođe, nije potrebna pre nanošenja fondana tortu premazivati nikakvim drugim slojevima, buter krem i slično, fondan odlično prijanja za tortu.
Nisam mislila praviti tutorial pa neki delovi u postupku nisu uslikani, ali to je ono što većina manje više zna, prvi korak prekriti celu tortu fondanom, odseći krajeve, glačalom fondan blago protiskati da ne ostane negde ispod vazduh i da se ujedno i izravnaju sve eventualne neravnine.

Za pravljenje Lego loga potrebno je odštampati logo veličine koja je potrebna. Ocrtajte na papir obode crnog dela. Fondan rastanjiti tanko, na 1 mm. debljine. Podlogu uvek blago posuti šećerom u prahu da se fondan zalepi. Iseći podlogu od crnog dela, na nju će se kasnije lepiti slova.

Za slova, precrtati svako slovo na papir, beli fondan rastanjiti na 1 mm. debljine i pažljivo isecati konturu slova. Meni je ovo bio najteži deo u celoj dekoraciji jer sam krenula sa isecanjem slova odmah kada sam istanjila fondan, ali on je tada jako mek, povlači se za nožićem. Zato, obavezno ostaviti fondan najmanje jedan sat , da se malo prosuši, onda će isecanje slova ići mnogo lakše. Tako sam ja uradila, kasnije je išlo mnogo, mnogo lakše. Iseći i podlogu za logo od crvenog fondana debljine 2 mm.

Slovo isecite, stavite ga na odštampan logo i onda ga još malo oblikujte. Blago ih navlažiti malom četkicom i zalepiti na crnu podlogu. Kada su dobro osušena i vać čvrsta i slova i crna podloga, isto ih vodom zalepiti na osušenu i čvrstu crvenu podlogu.
OVO SVE URADITI DAN ILI DVA RANIJE!Za kockice na vru torte rastanjiti fondan na 1,5 cm. i seći kockice 2x2 cm. Za kružiće rastanjiti fondan na 2 mm. i vaditi kružiće prečnika 6 mm. Takođe i ovde ostaviti fondan da se malo prosuši pa tek onda ga seći i vaditi kružiće.
Malom četkicom tek malo pokvasiti mesto gde će biti kružić i zalepiti ga odmah.

Kockice napraviti dan ili dva ranije!


Za trakice koje idu oko torte potrebno je izvršiti prethodno merenje da bi znali koliko trakica će biti potrebno i kojih dimenzija će biti. Izmeriti visinu i obim torte kada je već prekrivena osnovnim zelenim slojem fondana. Podeliti dimenziju visine sa 4 i tako ćete znati širinu trakice. Moje trakice su širine 2 cm. , samo je gornji sloj trakica uži za oko 1,5 mm. Dužina trakica je - kraće 3 cm. a duže 6 cm. Izmerite obim torte i podelite ga 6, tako ćete znati koliko trakica treba za jedan red. Posle svake dve duge, staviti jednu kraću trakicu.

Fondan rastanjiti na 2mm. ostaviti da se malo prosuši i isecati trakice. Ako nemate specijalnu alatkicu za to koristiti lenjir i okrugli sekač za testo.
Da ne bi dužinu svake trakice posebno merili uzeti šestar sa oba metalna špica, otvoriti ga na 6 cm. ili 3 cm. i jednostavno prenositi te dimenzije po trakici. Kasnije samo na mestu gde je tačkica ravno preseći.


Iseći sve trakice i tek onda krenuti sa lepljenjem na tortu. Ja sam tortu sa nanetim zelenim fondanom stavila na pola sata u zamrzivač, kada se izvadi fondan će malo ovlažiti i nema potrebe da maže vodom ili da trakice mažete vodom da bi se zalepile, samo ih jednostavno nanosite na fondan, lepo i ravnomerno će se zalepiti. Kada su sve trakice isečene i na ovaj način, da ih ne kvasimo jednu po jednu, ovaj deo dekoracije će ići veoma brzo. Ako ne želite tako, svaku trakicu blago navlažiti malom četkicom i lepiti ih na tortu. Sve zavisi i od kvaliteta i vrste fondana i kako podnosi promenu temperature, iz hladnog u toplo. Zato budite oprezni, ako se plašite da će fondan posle zamrzivača biti previše mokar raditi ovu drugu verziju.Da bi dobili ravnomerno raspoređene kružiće na fondan takođe šestarom obeležiti u prva dva, tri reda razmak koji želite između. Ja sam merila 2 cm. između svake tačkice. Kasnije sam kružiće nanosila od oka, paziti dobro da su sve u istoj liniji i istog razmaka. Prečnik nastavka kojim sam isecala je 6mm. a debljina je 2 mm. Obavezno i ovde ostaviti fondan kada ga rastanjite da se malo prosuši pa tek onda vaditi kružiće. Uvek radna površina treba da je blago posuta šećerom u prahu.


Da kružić od fondana lakše prenesemo na tortu, tek malo zabosti špic od šestara i tako ga preneti.


Na kraju logo Lego zalepiti na tortu i rasporediti na vru kockice od fondana.2 коментара: