21/11/2014

Grčka čokoladna halva


Sastojci

koristiti šolju od 2,5 dcl.

pola šole ulja
2 šolje griza
3 šolje šećera
4 šolje vode
2 šipke cimeta
100 gr. čokolade za kuvanje

Priprema

Kod pripreme halve obavezno koristiti dublju posudu jer kada se doda vrela voda u vreo griz sa uljem dolazi do prskanja.

Vodu, šećer i cimet kuvati samo pet minuta. U isto vreme staviti ulje da se zagreje, paziti da ulje ne izgori, raditi na srednjoj temperaturi, pa dodati griz.
Mešati nekoliko minuta dok griz malo ne potamni i dobije svetlo braon boju, kaže se "ispeče se". Osetiće se po mirisu kada je griz gotov, i ovde paziti da je temperatura umerene jer griz lako može da se prepeče, u tom slučaju neće se lepo skuvati i nabubriti.
Iz sirupa izvaditi cimet i vreo sirup lagano i na nekoliko puta dodavati u griz. Dakle, sipamo malo tečnosti, izmešamo, zatim još malo i tako dok se ne utroši sav sirup.
Ovde treba biti oprezan jer dolazi u pošetku do prskanja. Na umerenoj temperaturi kuvati halvu petnaestak minuta uz često mešanje. Skloniti sa vatre, dodati čokoladu, dobro izmešati da se istopi pa halvu rasporediti u posudice koje želite i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Ako se sipa u neki ukrasni kalup obliti ga hladnom vodom pre sipanja vrele halve i dobro ohladiti pre vađenja iz kalupa.
Dekorisati po želji.



2 коментара:

  1. Već neko vreme se oštrim da spremam halvu. Prvi put sam je jela ovog leta na Sitoniji, davali su je kao gratis dezert posle ručka u restoranima i mnogo mi se dopala... Ova tvoja zaista izgleda primamljivo, plus su ti recepti stvarno pouzdani!

    ОдговориИзбриши