30/01/2016

Šuškava torta sa višnjama i belom čokoladom




 


Sastojci

za jednu koru

3 belanca
9 kašika šećera
nekoliko kapi sirćeta ili sveže ceđenog limunovog soka

praviti 3 ovakve kore

fil

9 žumanaca
9 kašika šećera
2 dcl. mleka
1 kašika gustina
200 g. bele čokolade
250 g. maslaca ili margarina
2,5 dcl. mlečne slatke pavlake
10 g. želatina u prahu
6-7 kašika vode za želatin

tegla kompota od višanja





Priprema

Belanca i šećer umutiti u čvrst sneg. Ja šećer dodajem odmah, kašiku po kašiku, čim počnem da mutim belanca. U toku mućenja dodati i sirće. Belanca mutiti nekoliko minuta, ne prestati sa mućenjem odmah kada budu čvrsta. Na prevrnutu tepsiju dimenzija oko 25×30 cm. na koju se stavi papir za pečenje rasporediti sneg od belanaca. Sušiti na 100 stepeni oko 1,5 sat. Koru ostaviti da se ohladi zajedno s papirom koji se skida prilikom filovanja torte.


Fil

Žumanca i šećer penasto umutiti, dodati mleko i gustin i kuvati na pari oko 20 minuta dok se smesa malo ne zgusne. Nemojte očekivati da će biti gust krem nego više kao guti jogurt. Skloniti sa pare i dodati kockice čokolade, izmešati da se čokolada istopi.
Ostaviti da se skroz ohladi.
Želatin staviti u vodu i sačekati desetak minuta da dobro nabubri. Zagrejati malo u mikrotalasnoj ili na pari da se istopi i da se dobije tečnost.
Maslac penasto umutiti i dobro izmiksati sa prethodnim kremom. Umešati i slatku pavlaku umućenu u šlag i na kraju dodati i želatin i još jednom malo izmiksati.

Fil ostaviti oko pola sata u frižider i kada vidite da je počeo da postaje čvršći naneti na kore, preko rasporediti oceđene višnje.
Tortu ostaviti preko noći u frižider da se fil lepo stegne i da se sjedine ukusi.


 

2 коментара: