12/05/2017

Kondenzovano mleko iz Grčke


Mnogi od vas mi se javljaju sa pitanjima o kondenzovanom mleku koje ste kupili u Grčkoj. Skoro svi kupe obično kondenzovano mleko a hteli su slatko gusto i onda me pitate koja je razlika i kako se koje upotrebljava. Da bi znali šta kupujete i kako da ih razlikujete pre nego što ih otvorite, napisaću nekoliko rečenica i postaviti par fotografija sa željom da pomognem da kupite ono što stvarno hoćete.Ja neću pisati o tehnologiji pripreme kondenzovanog mleka, zadržaću se samo na izgledu, ukusu i upotrebi.

Postoje dve vrste kondenzovanog mleka, obično u kome se samo smanjila količina vode za oko polovinu i slatko kondenzovano mleko sa dodatih, pri postupku kondenzovanja, oko četrdesetak procenata šećera.

U Grčkoj ćete ih naći uvek jedno pored drugog na rafovima, van frižidera. Obično kondenzovano mleko je na fotografiji iznad u većoj plavoj konzervici sa desne strane, slatko gusto kondenzovano mleko je u manjoj konzervici sa više bele boje, na levoj strani je na fotografiji. Obično kondezovano mleko je potpuno tečno, slatko kondenzovano mleko je gušće. Znači, kada protresete konzervicu kod običnog kondenzovanog mleka ćete čuti mućkanje, kod gustog slatkog kondenzovanog mleka osetite težinu i nema nikakvog mućkanja niti pomeranja mleka u konzervici.

Na grčkom jeziku obično kondenzovano mleko je " γάλα εβαπορέ " - gala evapore - u prevodu - mleko evaporisano
a slatko kondenzovano mleko je "ζαχαρούχο γάλα " - zaharuho gala - od reči "ζάχαρη" zahari što znači šećer - bukvalan prevod bi bio - šećerno mleko.


Ovde možete videti njihovu težinu u gramima i količinu u mililitrima.


a na ovoj fotografiji vidi se I da se konzervice različito otvarajuNezaslađeno kondenzovano mleko je boje bele kafe, retko je i ima blago karamelast ukus, nije slatko ali se ipak oseti prirodna slatkoća mleka.


Kada je sobne temperature može se umutiti do gustine jogurta.


Da bi se umutilo i dobilo veću čvrstoću mora da odstoji bar preko noći u frižideru i da se jako dobro ohladi. Može da se ostavi i u zamrzivaču na sat, dva, dok ne krene smrzavanje, pa ga onda umutiti mikserom. Mora se pošećeriti, ali ni kada se čvrsto umuti i pošećeri nikada neće imati istu teksturu kao slatko kondenzovano mleko nego penastu i prozračnu teksturu.


Slatko kondenzovano mleko je žućkasto i gustine meda. Izruzetno je slatko ali je prelepog blago karamelizovanog ukusa, ako ste nekada probali starinski fil za oblatne gde se mleko lagano ukuvavalo sat, dva, sa šećerom, to je taj ukus.

 

Kuvanjem konzervice slatkog kondenzovanog mleka oko 2,5 do 3 sata dobićete karamel, dulce de leche. Ako će se karamel kasnije mutiti sa drugim sastojcima, npr. sa maslacem, kuvati 2,5 sata, ako ćete praviti npr. Banoffee Pie, gde ide jedan sloj samog karamela, kuvati 3 sata da se dobije čvršći i gušći karamel. Konzervicu nikako nemojte bušiti, ni najmanju rupicu. Kuvati na umerenoj temperaturi i paziti da je tokom kuvanja konzervica neprestano potpuno u vodi. Pre otvaranja OBAVEZNO ostaviti da se potpuno ohladi da bi se izjednačio pritisak inače bi pri otvaranju došlo do praskanja.


 Evo za sada par recepata sa kondenzovanim mlekom, uskoro ću pripremiti posebnu objavu sa još više recepata. Klikom na naziv kolača otvoriće se recept.
Penaste crno bele kocke 
Kolač " Tres leches" - "Tri mleka"


 

Sladoled torta

2 коментара:

  1. Анониман04:19

    Nema sad izvinjenja da oni koji ne mogu naći kondenzovano mleko to ne naprave sami. Baš si sev divno objasnila a i tortica je super

    ОдговориИзбриши
  2. Uskoro u prodavnicama zaslađeno kondenzovano mleko iz Rusije, NOVO!

    ОдговориИзбриши