02/03/2014

Lemon curd


Ovaj fantastični limun krem može poslužiti kao osnova ili dodatak raznim kremama, može se kombinovati sa maslacem, šlagom, slatkom pavlakom, krem sirom ili mascarpone, dodatak filovima koji se kuvaju , puding npr. Rolati, cupcakes, cheesecakes i druge poslastice biće odlične sa dodatkom lemon curd-a.



Sastojci

sitno ribana korica 3 limuna
300 g. šećera
110 g. maslaca
125 ml. cveže ceđenog soka od limuna
4 jaja



Priprema


Koristiti domaći neprskani ili kupovni bio limun.
Koricu tri limuna sitno naribati, spojiti sa šećerom, maslacem i limunovim sokom i staviti na paru. Paziti da dno posude ne dodiruje vrelu vodu.
Ostaviti da se maslac i šećer istope, to je za dva tri minuta, pa dodavati jedno po jedno jaje, svaki put dobro izmešati pre nego što se doda sledeće. Kuvati oko 25 minuta na pari povremeno mešajući. Snesa će se zgusnuti na gustinu meda otprilike.
Skloniti sa pare, sipati u teglice i ostaviti da se ohladi.
Lemon curd je meke kremaste teksture, nikako ne treba da bude čvrst i jako gust.

13 коментара:

  1. Mi smo ga mazali na kruh i bio je prefin!

    ОдговориИзбриши
  2. Divno izgleda! Recite mi samo, posto bih pravila coko limun tortu, da li bi ovakav limun krem bio dobar kao jedan od filova? (uz cokoladni) Ne znam kakvog je ukusa, pa se bojim da nije previse jak. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Tatjana lemon curd je previše jakog ukusa da bi se upotrebio samostalno kao fil. Potrebno je da se kombinuje sa drugim sastojcima i zbog jačine ukusa i zbog teksture jer je to redak krem, gustine meda otprilike. Eventualno da se u tankom sloju premaže preko piškote a da preko stavite neki šlag ili umućenu slatku pavlaku. Evo ovde imate jedan fin krem sa lemon curdom, on je idealan i za torte. http://www.maminajela.com/2014/03/cupcakes-s-penastom-lemon-curd-kremom.html

      Избриши
    2. Hvala najlepse na odgovoru! Danas pravim rodjendansku tortu, tako da bih zeznula sigurno da mi niste odgovorili. :) Javljam kako je ispalo. A blog vam je hrana i za oci i za dusu. :)

      Избриши
    3. Samo da se javim, torta je ispala fantasticna! Lemon curd sam napravila po ovom Vasem receptu, a zatim i krem po Vasoj sugestiji. U kombinaciji sa jakim cokoladnim kremom ispalo je nesvakidasnje! Hvala Vam puno! :)

      Избриши
    4. Baš mi je drago Tatjana! :) Hvala i veliki pozdrav. <3

      Избриши
  3. Koliko bi curd crema trebalo staviti u filu da li sve

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zavisi koji fil pravite. U ovaj koji sam predložila Tatjani ide 200 g.

      Избриши
    2. Napravila sam sa pudingom od vanile i belom čokoladom i tu dodala 200 g.curd crema i ispalo je odlično naravno pored crnog fila predivno hvala puno

      Избриши
  4. Koliko dugo lemon curd moze da stoji ako se ne upotrebi?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Držati u frižideru i može dve, tri nedelje, ako ne i više, ja nisam držala duže.

      Избриши
    2. Hvala na brzom odgovoru.

      Избриши