02/10/2016

Orah šnite




Sastojci

za jednu koricu

2 velika belanca
6 kašika šećera
125 g. mlevenih oraha
1 kašika prezli (hlebne mrvice)

peći 2 ovakve kore


fil

7,5 dcl. mleka
4 žumanca
100 g. šećera
60 g. brašna
40 g. gustina
2 vanilin šećera
250 g. maslaca ili margarina
100 g. šećera u prahu


malo oraha za dekoraciju


Priprema

kora

U pleh dimenzija 23x32 cm. staviti papir za pečenje.

2 belanca i 6 kašika šećera umutiti u čvrst sneg. Dodati orahe i prezle i lagano izmešati. Rasprediti na papir za pečenje u plehu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko 20 minuta. Izvaditi iz pleha i ostaviti na papiru dok se ne ohladi.

Peći 2 ovakve kore. Da bi dobili 3 sloja korica, od svake kore iseći jednu trećinu i ta dva dela staviti kao srednju koricu prilikom filovanja.

fil

Izmešati žumanca, šećer, vanilin šećer, brašno i gustin sa malo mleka da se dobije smesa bez grudvica i skuvati u ostatku mleka. Kuvati 4,5 minuta na umerenoj temperaturi mešajući.
Direktno preko vrućeg fila naneti najlon foliju da se ne uhvati korica i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.

Maslac i šećer penasto umutiti, dodavati kašiku po kašiku fila stalno muteći mikserom srednjom brzinom. Pre filovanja fil ostaviti 1 sat u frižider.
Kolač filovati i preko poslednje korice, posuti mlevenim orasima i ostaviti u frižider preko noći da korice omekšaju, fil se lepo stegne i da se sjedine ukusi.



2 коментара:

  1. Ja sam ovaj kolac pokusala danas da napravim i nesto nestima. Neznam gdje sam pogresila. Kore su veoma male, fila ima dosta puno. Sta mislite, do cega bi moglo biti?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Vedrana sve štima, vidite dimenzije pleha u kom se peku, to je pleh srednje veličine a kada se onda odseče još trećina od korice dobiju se korice dimenzija oko 23x23 cm. To jeste mala korica u poređenju sa npr. korama koje su dimenzija velikog pleha od rerne. Morate prvo dobro analizirati recept i videti šta se u njemu nudi i da li je to ono što Vama treba. Da je pisalo da su korice dimenzija 35x35 cm. a Vama su ispale male jer recept nije tačan onda ne bi štimalo, ovako ste dobili tačno ono što piše u receptu. Fila ima dosta, ovo je kolač koji se jede kašikicom, kore su sočne i meke sa puno fila, ovo nije vrsta kolača sa prhkim koricama koje se prave sa margarinom i puno brašna i tankim slojem fila, ovo je mekan kremasti kolač.

      Избриши