02/05/2016

Keks torta sa jagodama i belom čokoladom




Sastojci

oko 500 g. petit keksa


beli fil

1 l. mleka
150 g. šećera
6 kašika gustina
4 kašike brašna
3 vanilin šećera
100 g. bele čokolade
250 g. maslaca ili margarina

fil od jagoda

500 g. jagoda (količina očišćenih)
6 dcl. vode
3 pudinga od jagode
200 g. šećera

2 šlaga



priprema

Sve sastojke za filove izmeriti, rasporediti u posude za mućenje i kuvanje, jagode izmiksati u blenderu na malo krupnije, ne treba da bude kaša kao za sok. Priprema i dobra organizacija je važna jer se filovi kuvaju u skoro isto vreme i topli se nanose na keks.

fil od jagoda

Puding razmutiti sa 1,5 dcl. vode i 5 kašika šećera, ostatak vode i šećera dodati usitnjenim jagodama i staviti da prokuva. Kuvati jagode kratko, jedan minut, dodati puding pa kuvati još minut, dva, to je dovoljno i fil je gotov.


beli fil

Gustin, brašno, 4 kašike šećera i 2 dcl. mleka izmešati da ne bude grudvica. Ostatak mleka i šećera prokuvati pa skuvati fil. Skloniti sa vatre, dodati kockice bele čokolade, izmešati da se istopi pa odmah dodati i kocke maslaca i dobro izmiksitati.

Keks ređati u dublji pleh dimenzija oko 20x30 cm. Nije potrebno da se namače u mleku jer su filovi topli i fino će omekšati.

Rasporediti beli fil, keks, fil od jagode, keks, beli fil, keks, fil od jagode.

Ostaviti preko noći u frižider da keks omekša, filovi da se stegnu i da se sjedine ukusi.
Dekorisati šlagom


NAPOMENA

Jagode nemojte dugo kuvati sa čećerom i vodom jer će i one puštati vodu pa bi fil mogao da bude redak, dovoljno je oko minut od trenutka kada proključa, tada odmah sipajte puding.





5 коментара:

  1. Reče li ti ono, da smo ti bliže, pa da se sladimo ovom divotom? ;) Mnogo fino izgleda i zvuči! :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, da... haha To i cureki preliven čokoladom, pa izvol'te! :D

      Избриши
  2. Анониман03:53

    A super poaslastica sa mojim omiljenim jagodama!

    ОдговориИзбриши
  3. Aliki, hvala ti na tvojim receptima. Prvu tortu po Tvojem receptu sam radila za sinovu svadbu, a ovaj radim za jedan njegov rođendan. Nisam je još probala, ali uopće ne sumnjam. Bit će prefina!!!!!

    ОдговориИзбриши
  4. Evo ,ja sam ponovo posetila vasu stranu posle dugo ,dugo vremena...Setila sam se pouzdanih recepata i opet se uverila u to.Keks torta je napravljena bez zamora i dugog stajanja i na hladjenju je za sutra,za muzev rodjendan.Nije tesko pretpostaviti da je preukusna.Hvala vam.

    ОдговориИзбриши