27/01/2016

Uvrnuta lisnata pogača sa sirom



Sastojci

oko 900 g. brašna
4 dcl. mleka
2 jaja + jedno belance
6 kašika ulja
6 kašika jogurta
40 g. svežeg kvasca
kašika šećera
2 kašikice soli

i još

100 g. margarina
400 g. mladog sira
1 žumance i malo mleka za premazivanje pogače pre pečenja




Priprema

U 2 dcl. mlakog mleka staviti šećer i kvasac i sačekati da kvasac nadođe.
U prosejano brašno dodati sve sastojke i preostalo mlako mleko i umesiti meko testo. Testo ostaviti da raste na toplom oko 1 sat.
Margarin sobne temperature umutiti da postane mek da može da se razmaže na testo. Sir posoliti ako nije slan.

Podeliti testo na 4 dela i svaki rastanjiti pravougaono na oko 1 cm debljine. Premazati svaki deo margarinom pa sirom, preko staviti sledeći list testa, ponoviti postupak. Poslednji četvrti deo testa ne mazati ničim.




Sada rukama blago pritiskati da se testo raširi da bi se dobio pravougaonik veličine 28x40cm. otprilike. Testo preseći prvo na pola a onda svaku polovinu još 2 puta tako da se dobije 6 traka testa. Svaku traku uvijati od polovine na jednu a drugu polovinu na drugu stranu. Ne vući i rastezati trake!



Pripremiti tepsiju prečnika od 30cm. do 32 cm. ni manju ni veću , namaziti je uljem. U sredinu staviti prvi, krajnji deo testa koji se uvrne, do njega sledeći i tako svih 6 traka. Krajeve oko 1 cm. odseći i izravnati pre stavljanja u tepsiju. Pogaču premazati žumancetom razmućenim sa kašikom mleka. Ostaviti na toplom mestu još oko pola sata. pre pečenja.





Pogaču peći na 180 stepeni oko 45 minuta, zavisi i od rerne.



9 коментара:

  1. Фантастична погача! Очите ми останаха, браво!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Jolanda. :) I od mene jedno veliko BRAVO za Vaše emisije na 24Kitchen, meni ste najbolji i najzanimljiviji na tom kanalu!

      Избриши
  2. Uh Željka, mnogo je lepa! :)

    ОдговориИзбриши
  3. Odavno nisam jela ukusniju pogaču. Fantasticna je. Hvala puno na divnom receptu, koji se potpuno odomaćio u našem domu. Pratim Vas redovno imate divan blog. Srdačan Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  4. Sjajna pogaca, ukusniju jos nismo jeli. Moja izvedba nije kao Vasa, ali je ukus fantasticsn. Hvala puno na divnom receptu

    ОдговориИзбриши