07/03/2024

Grčka halva s čokoladom i narandžom
 

Sastojci 

150 ml. suncokretovog ulja

300 g. griza

rendana kora 1 narandže

100 g. čokolade za kuvanje

600 ml. vode

400 g. šećera

1 štapić cimeta

i još za dekoraciju

50 g. čokolade

1 kašičica ulja


Priprema

Vodu, šećer i štapić cimeta prokuvati, dovoljno je da proključa. Dok se ne pripremi smesa od ulja i griza održavati vrelu temeperaturu sirupa, ali da ne ključa više. 

Ulje zagrejati na umerenoj temeperaturi, kada se doda griz ulje treba blago da cvrči. Izmešati smesu koja je sada bleđe boje i nastaviti i dalje na umerenoj temeraturi da "pečemo" griz oko 4,5 minuta uz stalno mešanje dok griz ne promeni boju iz žute u svetlo braon.Dodavati polako sipaćom kašikom vreo sirup, po malo, pa promešati griz, ovde treba biti oprezan da ne bi došlo do stvaranja vrelih mehura koji prskaju, sve raditi na umerenoj temperaturi. 

Kada se doda sva tečnost kuvati griz još oko 5,6 minuta dok se dobro ne zgusne, skloniti sa vatre  i dodati koricu narandže. U duguljastu posudu ili pleh dimenzija 25x11 cm rasporediti pola smese,
 u preostali griz dodati kockice čokolade i promešati da se čokolada istopi, ako je potrebno vratiti još malo, oko 30 sekundi, smesu na vatru.

Sada čokoladnu smesu rasporediti u kalup preko prve smese.Ostaviti halvu najmanje tri sata u frižider, izvaditi iz kalupa i dekorisati po želji.

Ja sam dekorisala pomoću ove spravice za dekoraciju čokoladom. 


Da bi izvadili halvu iz kalupa dovoljno je proći nožem ivicama kalupa i okrenuti halvu na tacnu, izlazi bez problema.

Ako se plašite da vam halva neće izaći, stavite najlon foliju u kalup i onda rasporedite slojeve halve.
Нема коментара:

Постави коментар