10/04/2016

Mousse kocke sa belom čokoladom i jagodama




Sastojci

1 l. mlečne slatke pavlake sa oko 30 % mlečne masti
5 dcl. mleka
150 g. šećera
1 vanilin šećer
150 g. bele čokolade
15 g. želatina u prahu + 1 dcl. vode za
rastvoriti želatin

300 g. jagoda
3 kašike šećera

oko 100 g. petit keksa malo namočenog u mleku





Priprema

Prvo pripremiti smese koje treba da se ohlade pre nego što nastavimo.

Želatin staviti u vodu i ostaviti nekoliko minuta da nabubri.
Mleko, šećer i vanilin šećer prokuvati pa skloniti sa vatre. Želatin zagrejati desetak sekundi u mikrotalasnoj, sipati u toplo mleko i izmešati. Ostaviti da se ohladi i stegne do gustine meda, znači kada želatin počinje da deluje.

Jagode na grubo izmiksitai u blenderu, dodati šećer i kuvati 2-3 minuta. Procediti kroz cediljku za supu, nemojte gnječiti i mešati da sav sok ode, neka ostane ređa kaša, oko 4 vrhom pune kašike. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature.

U dublju posudu dimenzija oko 20x30 staviti jedan red petit keksa.

Kada su se obe prethodne smese ohladile na sobnoj temperaturi i mleko lagano zgusnulo, mutimo slatku pavlaku sobne temeparature.

Slatku pavlaku umutiti kao šlag, dodati zgusnuto mleko i izmiksati. Odvojiti 1/3 i izmešati sa jagodama. Sipati preko keksa i ostaviti na deset minuta u zamrzivač. U međuvremenu u mikrotalasnoj istopiti čokoladu. Ostaviti dva-tri minuta da se prohladi, sipati u ostatak belog krema i dobro izmiksati. Krem sipati preko krema od jagoda i sve zajedno ostaviti nekoliko sati u frižider da se lepo stegne i da se sjedine ukusi.

Dekorisati šlagom, jagodama, ja sam stavila žele od jagoda.



NAPOMENA

Nekoliko puta sam napisala da sastojci treba da budu sobne temperature. To je zbog sjedinjavanja sa belom čokoladom. Ako je velika razlika u temperaturi, ako bi slatka pavlaka i ostali sastojci bili jako hladni i tek izvađeni iz frižidera bela čokolada bi mogla odmah da se zgruša i pretvori u sitne grudvice i ne bi se dobio fin i kremast fil.






8 коментара:

  1. Izgledaju potpuno nestvarno, kao iz bajke.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман11:50

    Jako su lepe! Mi ovo zovemo retro kolači, jer se nekad ovde dosta pravilo sa želeom. Ja se baš spremam da pravim nešto sa želeom od pomorandže. Uvek kao i ovo tvoje prelepo izgleda, a bogami i ukusno je.

    ОдговориИзбриши
  3. Ajoj!!! Vidim da i ti, kao i Maja Babić, koristiš laser za sečenje kolača? :-) Kako inače da objasnim ovo savršenstvo....

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala vam! :)

    Tanja, tekstura kolača je takva da je stvarno lako postići ovakav rez. :D

    ОдговориИзбриши
  5. very pretty, wish there was an english or atranslate button.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. If you use Google Chrome, it will translate this page for you!

      Избриши