17/03/2016

Mini štrudlice

Da prepišem sa moje fb stranice:)

Znate one situacije u kuhinji kada mislite da je sve propalo i u poslednjem momentu, iz krajnje nužde, se setite nekog rešenja nikada ranije isprobanog i dobijete neočekivano dobar rezultat, kao što se desilo sa punjenjem za ove štrudlice!







E sad se vraćam malo u prošlost...

Početkom osamdesetih godina prošlog veka (al' smo stari :) ) jedan vikend sam provela u Bačkoj Topoli na pokrajinskom takmičenju u prirodnim naukama, ja sam bila na takmičenju iz hemije. Sećam se da nam je bilo lepo ali ne pamtim mnogo detalja, devojčica kod koje sam spavala je bila Ivona, sećam se kao kroz maglu i lepog grada ali jako dobro se sećam slatke štrudle sa sirom kojom su nas počastili na proslavi posle takmičenja a koju su pripremile tete-kuvarice Mađarice iz te škole, bila je preukusna. Nisam je posle nikada pravila, možda sam je probala još negde jednom, dvaput, ali ništa se nije moglo meriti sa sećanjem na onaj ukus. Tako se meni ideja da napravim slatku štrudlu sa sirom već dugo vrzmala po glavi ali kada sam rekla mojima nisu se baš oduševili. :) Ništa rekoh sebi, pravim za moju dušu, a oni ako hoće, ako neće-... :)

Pre par godina od moje drage prijateljice Sneže sam dobila na poklon Veliki narodni kuvar i ove četiri knjige za koje je znala da ih volim, prevedene sa mađarskog jezika i izdate davne 1987.god.


Tu sam i videla recept za ove moje štrudlice i rešim da ih pravim.


A sada dolazimo do greške i spašavanja šta se spasiti može. :)
Ja mnogo volim krem sir Philadelphia I koristim ga u pripremi slanih jela i mnogo vrsta krema i čizkejkova. Obično dobro razmislim pre nego što nešto spremam, šta mi je bilo, poznavajući dobro teksturu tog sira da ga upotrebim ovde, ni sama ne znam. :)
Dakle, kada sam spojila žumance i ostale sastojke sa sirom, samo što sam dva puta promešala kašikom sve se pretvorilo u skoro tečnu smesu! Testo već naraslo i spremno za razvijanje, nemam oraha ili lešnika, imala sam bademe ali mi se nije dalo da ih blanširam, šta da radim, ipak nisam od onih koji vole da bacaju sastojke, dodam 100g. mlevenog plazma keksa! Ostavim nekoliko minuta , lepo se zgusnulo, probam ukus, meni se svideo, i rešim da završim štrudlice.
Na kraju je moj muž, koji nije hteo ni da čuje za štrudlu sa sirom, pojeo skoro sve! Samo kaže "Daj!", to znači dve štrudlice i slatka nes kafa sa mlekom. :)

Ovim ne nagovaram nikoga da pravi ovako!, recept najviše pišem jer je testo jako lepo a i da pokažem kako se nekada sasvim neočekivanim spojem ipak može dobiti dobar kolač zato ponekad ne treba odustati.
Kliknite na fotografiju sa receptom i uvećaće vam se, možete videti original recept za testo i razna punjenja, ja ću napisati kako sam ja pravila jer je potrebno još malo više brašna i nisam stavila u fil limunovu koricu nego 2 vanilin šećera i malo više šećera u prahu.


Sastojci

testo

oko 400 g. brašna
200 ml. mleka
2 žumanca
2 kašikice šećera
40 g. istopljenog maslaca
10 g. suvog ili 20 g. svežeg kvasca.
50 g. šećera
malo soli


punjenje od sira

300 g. kravljeg sira
50 g. suvog grožđa, ja sam koristila svetlo
1 žumance
5 kašika šećera u prahu
2 vanilin šećera

malo mleka da se natopi suvo grožđe
još malo istopljenog maslaca za premazivanje rolnica
jaje za premazivanje

* zbog toga što sam stavila krem sir i smesa je bila retka dodala sam 100 g. mlevenog plazma keksa

Suvo grožđe preliti sa malo mlakog mleka i ostaviti oko 20 minuta.

U 200 ml. mlakog mleka dodati 2 kašikice šećera i kvasac, ja koristim suvi. Ostaviti da kvasac nadođe. Svi sastojci neka budu sobne temperature, istopljeni maslac mlak. Umesiti meko testo i ostaviti ga 1 sat na toplom mestu da naraste.

za fil

sir, proceđeno suvo grožđe, šećer, vanili šećer i žumance izmešati

Testo razviti na brašnom posutoj podlozi na 5 mm. debljine i seći na kvadrate 12x12 cm. Na svaki deo testa uz ivicu rasporediti punu kašiku nadeva, malo uviti krajeve da nadev tokom pečenja ne curi i uviti u rolnicu. Svaku rolnicu sa svih strana premazati istopljenim maslacem i ređati u pleh za pečenje dimenzija 20x30cm. obložen papirom za pečenje.







Ostaviti da odstoji još oko 20 minuta.
 
 
 

Premazati umućenim jajetom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, zavisi i od rerne.

NAPOMENA

Ja sam sekla malo veće štrudlice jer mi je tako odgovaralo zbog širine pleha.

3 коментара:

  1. Aliki es genial su strudel la masa es perfecta,abrazos

    ОдговориИзбриши
  2. Iz takvih ispravljenih grešaka uvijek nastanu najbolji i najčešće korišteni recepti. Odlično izgledaju štrudlice.

    ОдговориИзбриши
  3. belli da vedere e sicuramente anche buoni

    ОдговориИзбриши