20/10/2014

Kourabiedes - Grčki kolači


Jedna od jednostavnijih verzija ovog omiljenog kolača koji se u Grčkoj pravi za Božić. Drugi božićni kolač je Melomakaronia, koji je sočan i natopljen sirupoma, za razliku od njih Kourabiedes su prhki, izrazito prhki kolači i obično se prave sa bademom. Ja sam ovaj put pravila sa mlevenim orasima, recept je jednostavan a rezultat su fantastični kolačići, mirisni, prhki i preukusni.



Sastojci

150 g. maslaca ili margarina
50 g. biljne masti (vegetable shortening)
80 g. šećera u prahu
2 kašike konjaka
1 kašika tečne vanila arome
1/2 kašikice praška za pecivo
80 g. mlevenih oraha
320 g. brašna

Stavite obavezno konjak zbog odlične teksture i ukusa koji daje kolačima, alkohol će ispariti tokom pečenja.



Priprema

Mikserom mutiti maslac, biljnu mast i šećer u prahu nekoliko minuta dok ne postane penasta smesa. Dodati konjak i vanilu, izmešati pa dodati brašno, prašak za pecivo i mlevene orahe. Umesiti da se dobije glatko i meko testo pa ostaviti u frižider oko jedan sat.
Praviti kuglice od testa otprilike 20 g. težine, ređati u pleh sa razmakom oko 4-5 cm. na papir za pečenje i peći na 170 stepeni oko 25 minuta. Pečeni su kada dobiju blago krem boju.
Kolačiće ostaviti da se prohlade, ne pomerati ih vruće jer su prhki i mogu se raspasti. Prohlađene kolačiće uvaljati u šećer u prahu. Ako tek malo popucaju tokom pečenja, to je sasvim normalno. Kada se uvaljaju u u šećer u prahu to se uopšte ne vidi.
Od ove mere se dobije 35 kolača.

4 коментара:

  1. Baš fora izgledaju, nikada nisam čula za njih. Nekako me po popisu sastojaka podsjećaju na vanilice.

    ОдговориИзбриши
  2. Mi slicne kolacice zovemo gurabije ponekad ih je baka i istiskivala iz velikog sprica,a ovi me i po nazivu podsecaju na njih....odlucni su

    ОдговориИзбриши
  3. Da, kao sto Andrijana rece, i ja ih znam kao gurabije, doduse bez konjaka:) Prelepe sličice.

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala vam na komentarima. :)
    Da to su skoro ista vrsta prhkih testa za sva tri kolača. Postoji jedna mala razlika, ovaj grčki kolač je jako prhke teksture i stajanjem ne dobija na vlažnosti kao vanilice npr. ili gurabije. Uvek, i prvog i desetog dana mora biti toliko suv i rastresit da se stiskom skoro pretvara u prah. Inače. ovo je tradicionalni i najomiljeniji, pored Melomakaronia, Kolač za Božić u Grčkoj. Velika većina čak ne želi i nema za praznike ni jedan drugi kolač u kući osim ova dva.

    ОдговориИзбриши