13/03/2012

Trigona Thessalonikis - Trigona Panoramatos

..

nova fotografija


Kolač veoma omiljen u Grčkoj, naročito u Solunu gde je i nastao 1960. godine. Dekorativan, neobičan i odličan.













Sastojci

16 tankih listova za baklavu 34 x 43 cm

200 g. istopljenog maslaca za premazivanje kora

krema

5 kašika gustina
4 žumanca
7,5 dcl. mleka
10 kašika šećera
2 vanilin šećera
50 g. maslaca sobne temperature

sirup

450 g. šećera
2,5 dcl vode
2 kašike sveže ceđenog limunovog soka

po želji, korica od jedne narandže, cimet, ja nisam stavila

Priprema

List testa okrenuti tako da je gore i dole uža strana od 34 cm. Ceo list tanko premazati maslacem, preklopiti prema vrhu na pola tako da gore opet ostane polovina koja je suva. Premazati je maslacem i ponovo preklopiti prema gore. Sada se dobije traka, okrenuti je, premazati maslacem i uvijatu u trougao kako je prikazano na slikama. Višak testa odseći. Dobiće se trougao sa jednom stranicom dužine oko 15 cm. a sa ostale dve oko 10 cm svaka. Svaki odgore takođe premazati istopljenim maslacem pre pečenja. Staviti u tepsiju na papir za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata dok trouglovi ne narastu i dobro porumene. Pratite, zavisi od rerne, možda je potrebno nekom i manje vremena. Nije potreban ventilator.


Izvaditi ih i ostaviti da se ohlade. Kada se ohlade oštrim nožićem malo testa sa vrha iseći i izdubiti trouglove. Nije potrebno vaditi koru i bacati, truglovi su već narasli i šupljikavi iznutra, samo malo nožem iznutra napraviti veću šupljinu.

sirup

Vodu, šećer i limunov sok kuvati 5 minuta od momenta kada proključa, na umerenoj temperaturi. Vrelim sirupom preliti hladne trouglove, staviti i kašiku, dve sirupa u šupljinu. Ostaviti da se ohlade pa ih izvaditi i premestiti na suvu tacnu.
Vrlo je važno da pratite ovaj postupak, tako će kolač ostati hrskav i u tom obliku kakav je tek pečen, neće pasti ni omekšati ni sutradan.

Krem

Gustin, žumanca, šećer, vanilin šećer i malo mleka dobro izmešati da nema grudvica. Ostatak mleka staviti da prokuva. U vrelo mleka zakuvati smesu sa gustinom, kuvati 2, 3 minuta, skloniti sa vatre i u vrelo dodati maslac i dobro izmešati. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Filovati trigona i ostaviti par sati u frižider pre služenja.

13 коментара:

  1. Izgleda neobično ,a i neobična kombinacija:kore za baklavu i fil za princeze.Možda i probam , izgleda primamljivo!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Bas mi se dopada. Obozavam ovakve poslastice. Pravim ga cim pre! Puno hvala za ideju :)

    ОдговориИзбриши
  3. Nisam probala taj kolac, ali volim grcke slatkise, ovo mi je nesto novo i zanimljivo, a slike tako izazivaju, mmmmm...:)))

    ОдговориИзбриши
  4. Jako lepo izgleda i stvarno dobro zvuci! Volela bih ga probati jednom...

    ОдговориИзбриши
  5. Neobični trokutići i jako lijepi

    ОдговориИзбриши
  6. U Solunu se oni zovu Trigona Panoramatos (Panorama je deo grada u Solunu). Najbolji su na kraju ulice Navarinou :) Hvala za recept!

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala vam na komentarima... Vladimire, moram dodati i taj naziv, hvala. :)

    ОдговориИзбриши
  8. Koji sirup se dodaje? :D btw kolaci su najboljiiiiiiiiiiiii :D

    ОдговориИзбриши
  9. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  10. Hvala vam , nedavno sam se vratila iz Grcke i nikako da saznam recept tih famoznih trokuta ima ih i u cokoladnoj verziji. Velika hvala za recept .

    ОдговориИзбриши