18/01/2017

Domaća pasta za lazanje

 
 

Sastojci za jednu meru

200 g. meko brašno tip 400
100 g. oštrog brašna tip 500
3 jajeta
pola kašikice soli

Priprema

Od ovih sastojaka koji treba da budu sobne teperature umesiti testo. Ja u početku procesa koristim mikser, žice za testo. Kada smesa postane mrvičasta istresem na sto i dalje nastavim ručno. Testo rastezati, uvijati i ponovo rastezati dok se ne dobije tvrđe ali sjajno i elastično testo. Potrebno je nekoliko minuta. Testo uviti u najlon foliju da se ne suši i ostaviti pola sata na sobnoj temperaturi da odmori.



Rastanjiti testo na 5-6 mm. debljine i točkićem za sečenje testa iseći na trake širine 3 cm.

Pripremiti mašinu za sečenje testa i na oznakama od 1 do 6 staviti na 2. Propustiti testo kroz mašinu, presaviti ga kao na fotografiji, da je jedan deo testa malo kraći, to će biti zadnji deo testa, prvo će kroz mašnu ići donji, presavijeni deo, malo stisnuti testo da se u mašini ne odvoji na stranu pa propustiti još jednom.


Sada točkić za podešavanje debljine testa staviti na br.4  i propustiti svaku traku testa samo jednom.


Na kraju točkić okrenuti na br. 5 i tada će se dobiti konačna debljina testa, svaku traku propustiti  kroz mašinu.


Testo seći na željenu dužinu i odmah koristiti u pripremi lazanja. Nije potrebno prethodno kuvanje testa!





Fotografija je zumirana i slojevi se čine mnogo deblji, ali testo je i posle pečenja tanko i meko i gotove lazanje su neuporedivo lepšeg ukusa i tesksture nego sa kupovnom testeninom.



NAPOMENA

- jaja moraju biti velika, kako se kaže "kao domaća", ako su jaja manja nemojte dodavati nikakvu tečnost, ulje ili vodu u testo, samo malo smanjite količinu brašna, npr. 20 g. manje mekog i 10 g. manje oštrog brašna

2 коментара:

  1. Divno!Super je mešavina mekog i oštrog brašna za ovakva testa. Za raviole pravim u obrnutoj proporciji.:) Samo da dođem do malo više vremena, isprobavam... :)

    ОдговориИзбриши