20/09/2016

Prhke kiflice s makom





Sastojci


testo


375 g. brašna
150 g. maslaca
1 jaje
60 g. šećera u prahu
75 ml. mleka
sok i ribana korica pola limuna
1 kašikica praška za pecivo

fil od maka

200 g. mlevenog maka
120 ml. mleka
150 g. šećera
1 vanilin šećer


Priprema



Pripremiti fil od maka i ohladiti ga do sobne temperature pre filovanja kiflica.

Prokuvati mleko, šećer i vanilin šećer. U vrelo dodati mleveni mak, izmešati i ostaviti da se ohladi.


testo

Prosejati brašno i prašak za pecivo, dodati sitno seckan hladan maslac i rastresti rukom ili lagano mikserom dok se ne dobije mrvičasta smesa. Dodati sve ostale sastojke i umutiti meko testo. Testo podeliti na tri dela, svaki kružno rastanjiti na prečnik oko 15 cm., umotati u foliju i ostaviti u frižider jedan sat.

Na brašnom posutoj podlozi rastanjiti tanko testo na 2mm. u krug prečnika oko 38 cm. Krajeve koji su malo nejednaki obrezati, najlakše točkićem za picu kojim je najbolje i seći kiflice. Premazati testo jednom trećinom fila, ostaviti oko 1 cm. testa do ivice bez fila. Iseći na 16 delova, gornje krajeve testa malo uviti prema sredini (videćete postupak na original receptu) uviti kiflice i ređati u pleh obložen papirom za pečenje.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta, zavisi i od rerne. Kiflice moraju biti dole pečene, gore će ostati bele bele, tada ih vadite iz rene. Mlake kiflice uvaljati u šećer u prahu.


Ovo je RECEPT  po kom sam pravila kiflice uz male izmene kod fila.

NAPOMENA

- pošto je dosta fila od maka u odnosu na testo, ako mak nije dovoljno sladak kada se pojede kiflica ostaje jedan gorak ukus, ja sam zbog toga povećala šećer i dodala vanilin šećer a izostavila limun, ima ga dovoljno u testu
-
- količine sastojaka za testo su u original receptu idealne, dobije se divno testo koje se lako razvija i uvija.

Нема коментара:

Постави коментар