09/11/2015

Penaste crno bele kocke




Slatko kondenzoveno mleko je finog karamelizovanog ukusa i meke i glatke teksture. Kremama i poslasticame daje zaista jedan posebno lep ukus. Prosto mi je neverovatno da na našim prostorima još niko nije proizveo ili bar uvezao ovaj fantastični proizvod dok se u drugim zemljama decenijama upotrebljava u poslastičarstvu. Kreme, čizkejkovi, sladoledi, sladoled torte, mus kreme, razni deserti, karamel filovi...sve je to sa kondenzovanim mlekom prlepog ukusa. Ovaj recept ću upotrebiti i kao apel da neko konačno razmisli o tome da se slatko kondenzovano mleko nađe i u našim trgovinama jer mu cena nikako nije visoka, jedna konzervica od 397 g., to je standard pakovanje u svetu, je otprilike kao cena dve litre mleka. Po vašim reakcijama i pitanjima kada objavim neki recept sa kondenzovanim mlekom primetim nezadovoljstvo što ne moše da se kupi kod nas. E pa dragi mlekari i trgovci, da ne bi više morale konzervice da se dovlače sa letovanja u Grčkoj, preduzmite nešto! :)


Sastojci za kolač

Za ovaj recept je potrebna biljna pavlaka bez šećera. Ja koristim zgusnutu, dva pakovanja po 250 g. To nije umućena pavlaka, kada se spoji sa kondenzovanim mlekom muti se mikserom dok se ne dobije fin krem. Verovatno ni to nećete moći naći, upotrebite 500 do 600 ml. tečne biljne pavlake onu marku za koju ste sigurni da će se dobro umutiti u šlag i zadržati čvrstinu.

RECEPT ZA DOMAĆE KONDENZOVANO MLEKO

Za krem ovog kolača je potrebno 400 g. kondenzovanog mleka, pazite, to nije 400 ml. jer ono ima svoju gustinu i težinu, to je negde oko 300 ml. Ako dodate previše krem neće biti čvrst.


Sastojci za koru

6 jaja
6 kašika šećera
1 vanilin šećer
6 ravnih kašika brašna
4 pune kašike kakao praha
4 kašike ulja
1 prašak za pecivo

sirup

čaša od 250 ml. vode
čaša od 250 ml. šećera
po želji 2 kašike konjaka

Krema

2 konzervice zgusnute biljne pavlake ili 500 do 600 ml. tečne
1 konzervica slatkog kondenzovanog mleka - 397 g.ili ista količina domaćeg


glazura

200 g. mlečne kuverture
100 ml. mlečne slatke pavlake
20 g. maslaca ili margarina

Priprema

Jaja, šećer i vanilin šećer penasto umutiti. Brašno, kakao i prašak za pecivo sipati u sito i dodavati postepeno lagano mešajući, na kraju umešati i ulje.
Peći u podmazanom i brašnom posutom plehu 23x32 cm. u prehodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, zavisi od rerne.

U međuvremenu kuvati sirup 3-4 minuta i vrućim sirupom preliti koru minut, dva pošto se izvadi iz rerne. Ostaviti da se ohladi.


Biljnu pavlaku i kondenzovano mleko spojiti i mutiti mikserom dok se ne dobije fin gust krem. Naneti preko ohlađene kore. Ostaviti u frižider sat vremena.



Za glazuru, u mikrotalasnoj ili na pari zagrejati sve sastojke, dobro izmešati da se dobije glatka homogena smesa, kada se prohladi do otprilike 30 stepeni naneti na kolač.
Ostaviti kolač nekoliko sati u frižider, da se krem i glazura stegnu i da se sjedine ukusi.

11 коментара:

  1. Ima kondenzovanog mleka u Veru.

    ОдговориИзбриши
  2. U Beogradu ima da se kupi kondenzovano mleko, baš ovo sa slike. U Super Vero supermarketima, doduše, ali bitno je da ima da se nađe (http://www.supervero.rs/mlecni-proizvodi-gr/). Ne znam koliko košta, ali ako hoćeš punu informaciju za svoje čitaoce, možda da ti javim kada svratim i proverim?

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala vam! Tanja kada stigneš, eto i mene baš zanima cena. Samo da napomenem na prve dve fotografije je mleko evapore, ono je u tečnom stanju,. Kada se dobro ohladi može se umutiti kao šlag. Slatko kondenzovano mleko je gustine meda i ne muti se nikada samo, ne bi se dobio krem.

    ОдговориИзбриши
  4. Evo me! Ono zasladjeno kosta 199.99, a sve ostale verzije 149.99.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Au! Kod mene je slatko kondenzovano mleko 1,30 evra. Moglo bi biti u Srbiji i malo jeftinije...

      Избриши
    2. 40 dinara skuplje nego kod tebe? Ma hajte molim vas, pa to je bagatela za naše uslove :-) Šalu na stranu, ja sam i iznenađena da ima da se nađe i da je ipak toliko pristupačno, jer, verovatno znaš, supermarket je ovde najčešće daleko skuplji nego po Evropi.

      Избриши
  5. Danas sam u Konzumu trazila kondenzirano mlijeko, prodavacica me zabezknuto gledala kao da trazim kamenje s Marsa.
    Cini se da cu i dalje zaobilaziti recepte u kojima je sastojak kondenzirano mlijeko, tako mi je zao zbog toga.
    Ovaj gore izgleda jako, jaakoo finooo...

    ОдговориИзбриши
  6. Nives Gasparic, kondenzovano mleko imate u Ruske Delicije, Zagreb, Vlaška ul...uguglajte ima i karamelizirano čak...

    ОдговориИзбриши
  7. Mene zanima ovaj šlag iz konzerve, to je već umućeni? ili ga treba isto miksati? Podseća na Qimiq

    ОдговориИзбриши
  8. Draga Aliki, recept je odličan, pravila sam više puta. I još mnogo stvari, bas su Vam odlični recepti. Hvala. :) Samo jedna stvar, primetila sam mnogo po instagramu da koriste Vaše fotografije, i gde god sam videla prijavila sam. Stavite natpis preko kolača, da ne može da se skine.
    Pozdrav sa Krfa

    ОдговориИзбриши