22/03/2015

Kocke od oraha, vanile i čokolade



Sastojci


potrebno za jednu koricu

3 velika belanca
5 kašika šećera
5 kašika mlevenih oraha
1 kašika brašna
praviti 3 ovakve korice

fil

9 žumanaca
12 kašika šećera
7 dcl. mleka
1 puding od vanile
3 kašike brašna
2 vanilin šećera
150 g. maslaca ili margarina

za čokoladni preliv

200 g. čokolade za kuvanje
1 dcl. slatke mlečne pavlake
1 kašikica maslaca ili margarina

Priprema

u pleh za pečenje dimenzija 23x32 cm. na dno staviti papir za pečenje, ivice pleha i papir blago nauljiti i posuti brašnom.

Belanca i šećer umutiti u čvrst sneg. Lagano mešajući dodavati postepeno mlevene orahe i brašno. Rasporediti u pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta, zavisi od rerne.
Pečenu koricu zajedno sa papirom izvaditi i kada se ohladi odvojiti papir.
Kada su sve tri korice pečene i ohlađene, na pari istopiti čokoladu sa slatkom pavlakom i maslacem, malo prohladiti i premazati kore, ostaviti da se ohladi da bi se čokoladni sloj stvrdnuo da bi mogao da se nanese preko fil.

Za fil

Izmešati žumanca, ne treba ih prethodno mutiti mikserom, šećer, pudin, brašno i vanilin šećer sa malo mleka da se dobije glatka smesa bez grudvica. Ostatak mleka prokuvati, dodati prethodnu smesu i kuvati nekoliko minuta na umerenoj temperaturi uz mešanje. Skloniti sa vatre i u vrelo umiksati maslac.
Ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Filovati korice, ostaviti nekoliko sari u frižider ili preko noći, i posuti mlevenim orasima.





2 коментара:

  1. Kolač mnogo lepo izgleda. Planiram da ga pravim za Slavu, pa me zanima da li kolač moze da se pravi kao sitni kolač? I da li moze lepo da se iseče?

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Nataša, kolač jeste od onih mekših, ali kada se dobro ohladi i dovoljno odstoji pre sečenja, moše se lepo iseći.

    ОдговориИзбриши