06/08/2014

Bougatsa (bugaca) - slatka grčka pita sa grizom






Sastojci

450 g. kora za baklavu ili za pitu, po želji
150 g. istopljenog maslaca za premazivanje kora

za fil

1,5 l mleka
200 g. griza
200 do 250 g. šećera, koliko volite slatko
2 vanilin šećera
malo soli
2 vrhom pune kašike maslaca

za posipanje
šećer u prahu i cimet

Priprema





Prokuvati šećer i mleko. Dodati griz, vanilu i so i kuvati desetak minuta na umerenoj vatri da se griz skuva. Skloniti sa vatre i dodati 2 vrhom pune kašike maslaca i dobro izmešati da se dobije fina ujednačena krema. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature.

Podmazati maslacem dublju tepsiju dimenzija otprilike 23x34 cm. i ređati polovinu kora tako da sa svake strane tepsije ostane jedan deo kora da bi se kasnije fil zamotao da ne iscuri prilikom pečenja. Svaku koru posebno premazati istopljenim maslacem pa onda staviti drugu i tako redom. Istresti fil, saviti kore preko njega, opet ih premazivati maslacem i onda staviti i preostale kora preko , svaku premazati maslacem, i gornju. Kore uvek malo podvući sa strane oko ostalih. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta, dok dobro ne porumeni. Toplo iseći na kocke i kada se malo prohladi posuti šećerom u prahu i cimetom.

Maslac kada istopite ocedite ga, da onaj beli deo, proteini, ostanu, nisu potrebni, a kore se premazuju samo sa čistim maslacem da bi bile što hrskavije.


1 коментар:

  1. Znala sam da cu kod vas naci ovaj recept.Trenutno sam u Grckoj na moru, probala sam ovu njihovu tradicionalnu pitu, i naravno moracu i kod kuce da je pravim......

    ОдговориИзбриши