23/11/2011

Sarma



- Za 1 kg. mesa

- najviše 150 g. pirinča, znači oko 15% od količine mesa, tako da možete korigovati količinu u zavisnosti koliko mesa imate

- 3 češnja belog luka sitno seckanog
- 1 jaje

- ja najčešće dodam i oko 100 g. polusušenog mesa od domaćih kobasica ali možete dodati i sitno seckano suvo meso ili sušenu slaninicu.

- so, sveže mleveni biber, crvena paprike u prahu, pola ljute, pola slatke, ako imate manju decu ne dodajete ljutu, po želji kašikica vegete

- 2,5 dcl. paradajz soka i vode toliko da bude oko 3 prsta iznad sarmi

- malo sušenog mesa, slanine ili kobasice za staviti odgore

- listova kupusa za oko 15 do 20 sarmi, zavisi koju veličinu želite


Ove na fotografiji nisu ogromne kako se možda čini zbog male dubine u sredini tanjira, obično dobijem oko dvadesetak sarmi od ove količine

Ja u sarmu nikada ne dodajem crveni luk i nikada ne dinstam meso. Sarma se kod nas oduvek pravila od smese kao za kobasice i to bi mi bilo kao da stavljam crveni luk u kobasice. Ali sve je stvar ukusa, neko voli i drugačije.



- za zapršku

5 kašika ulja
2 kašike brašna
1 kašikica paprike

Priprema



Sve sastojke za punjenje izmešati tek toliko da se sjedine, nemojte previše dugo mešati i gnječiti meso. Listove sarme očistiti od zadebljanja pri kraju i zavijati sarmice. Na dno šerpe staviti manje ili iskidane listove pa ređati sarme. Zaliti sokom od paradajza i vodom, staviti gore ono što želite, suvo meso, slaninu, kobasice..., poklopiti i kuvati na tihoj vatri oko 2,5 do 3 sata, zavisi od kupusa.

Na kraju propržiti brašno na vrelom ulju, dodati papriku, zapržiti sarmu i krčkati još desetak minuta i sarma je gotova.

2 коментара:

  1. Анониман11:13

    Sav kiseli kupus smo pojeli.Tako da samo zazubiceeeeeeeee:)

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Dzoli, ja ne kiselim ovde, nije klima za tako nesto, ali postoje bugarske i rumunske radnje gde kupujem ociscene listove u teglama. Kao domaci je, takvog kvaliteta. Tako da imam za sarmicu cele godine. :)

    ОдговориИзбриши