03/08/2009

Musaka

Ovakav način pravljenja musake sam videla od Grka, način pripreme povrća koje se koristi. Oni uvek krompir, patlidzan, tikvice, prvo propeku pa onda stavljaju u musaku. Ukus je mnogo bolji. Prave grčke musake ne idu bez patlidžana i bešamela, ovo je moj jednostavan način pravljenja musake od krompira, mlevenog mesa i pirinča. Musaka je sočna i preukusna...








Sastojci za veliku musaku

oko 700 gr. mlevenog mesa
1,5 - 2 kg. krompira
1,5 šoljica pirinča
1 veliki paradajz ili 1 dcl soka od paradajza
2 srednje glavice luka
1 češanj belog luka
kašika vegete
pola kašikice slatke paprike
so, biber
šoljica vode
3 kašike ulja

3 jaja
3,4 dcl. mleka
oko 100 gr. edamera ili nekog drugog mekšeg sira koji se lepo topi

Priprema

Sitno seckan luk i beli luk izdinstati na ulju, oko desetak minuta. Dodati meso, paradajz rendan na krupno rende, začine. Dinstati oko 10 minuta. Dodati i pirinač i vodu pa krčkati još oko 10 minuta. Meso ne sme biti kada se dodaje u musaku ni previše suvo ni previše tečnosti. Paziti kod dinstanja i ako je potrebno dodati još malo vode.

Krompir oguliti i seći na malo deblje kolutove, oko 3 mm. pa ga propržiti nekoliko minuta u dosta vrelog ulja, kao za pomfrit. Ja pečem iz dva puta. Nemojte ga prepržiti.

U tepsiju ređati jedan sloj krompira, posoliti i malo pobiberiti, staviti meso pa drugi sloj krompira.
Umutiti jaja sa mlekom, malo posoliti i preliti preko musake. Gore staviti rendan sir.
Musaku peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata.

4 коментара:

  1. Obozavamo musaku, pa sam tim zahvalnija sto sam u "maminim jelima" pronasla jos jedan nacin pripremanja ovog ukusnog i svima pristupacnog jela! Puno hvala "maminom jelu", sto nam pomaze da u nasu ishranu unesemo nesto NOVO i MAMINO! Veliki pozdrav...odlicni ste!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala najlepse na ovom divnom kometaru. Veliki pozdrav za Vas i za moju Vojvodinu... :)

    ОдговориИзбриши
  3. zdravo svima..sigurno dobar recept za dobru musaku..a kao sto kaze tako ima i dosta nacina,vema raznih za dobru musaku gdje se isto tako upotrebljava i povrce,kao patlidzan,tikvice,pori luk i sampinjoni /pecurke/ uz sve te zacine danas svaka moze biti dobra i ukusna samo sto treba voditi racuna o kalorijama sto unosimo u sebe, jer to moze i biti za nekoga opasno... pozdrav za vas iz podgorice.

    ОдговориИзбриши