26/11/2017

Čokoladna keks torta sa višnjama



Sastojci

oko 300 g. petit keksa( na fotografiji je keks od celog zrna pšenice)

čokoladni fil

5 dcl. mleka
1 puding od čokolade
1 kašika brašna
7 kašika šećera
50 g. čokolade za kuvanje
125 g. maslaca ili margarina

fil od višanja

400 g. višanja iz kompota, meriti očišćene

3,5 dcl soka iz kompota (ako nemate toliko soka, doliti vode do potrebne količine)
1 puding od vanile
5 kašike šećera
1 vanilin šećer
50 ml. vode da se razmuti puding


Priprema

Izmešati puding, brašno i šećer sa malo mleka i skuvati u ostatku mleka. Skloniti sa vatre i u vrelo dodati kockice čokolade i maslaca i dobro izmiksati. Čim se malo prohladi, posle nekoliko minuta, naneti na sloj keksa veličine 4x5 kom. keksa koji nije potrebno prethodno umakati u mleko.
Odmah preko fila staviti drugi sloj keksa i sve staviti u frižider dok se ne pripremi fil od višanja.

Puding i 1 kašiku šećera razmutiti sa vodom.
Višnje, ostatak šećera i vanilin šećer kuvati u soku na umerenoj temperaturi 2-3 minuta, dodati puding i kuvati još minut, dva. Ostaviti s prohladi nekoliko minuta pa naneti na keks, preko saviti i poslednje sloj keksa, prekriti i uviti ivice kolača folijom i ostaviti u frižider da se dobro ohladi, najbolje preko noći, da se filovi stegnu, keks omekša i da se sjedine ukusi.

Dekorisati po želji, na fotografiji je ganaž od mlečne kuverture i mlečne slatke pavlake i šlag.

NAPOMENA

- kada se pri pravljenju keks torte filovi nanose topli nikada keks pri slaganju torte nije potrebno prethodno natopiti mlekom ili nekom drugom tečnošću, sokom, kafom i sl. jer bi krajnji rezultat bio previše meka, gnjecava, tekstura celog kolača. Obrnuto, kada se nanose hladni filovi, keks obavezno prethodno umočiti u mleko ili tečnost po želji inače će keks ostati suv i tvrd

4 коментара:

  1. Videla sam sliku na fb i pala u nesvest! ;) :)) A praktično je što daješ objašnjenje manje iskusnim domaćicama vezano za namakanje keksa. Nekom možda ne uspe kako treba upravo zbog tog "detalja". ;) Volijm keks torte, vraćaju me u detinjstvo, a ova je posebno lepa. :)

    ОдговориИзбриши
  2. tko bi rekao da od keksa može ispasti ovakva slastica . vrhunski napravljena , slika obara . šteta što se slika ne može probati... super

    ОдговориИзбриши