28/10/2014

Karamel kocke sa rozen korama


Sastojci

1 pakovanje rozen kora

fil

1 l. mleka
350 g. šećera
2 pudinga sa ukusom karamela
4 kašike brašna
100 g. bele čokolade
250 g. maslaca ili margarina

Priprema

Odvojiti 2 kašike šećera od ukupne količine i izmešati sa pudingom, brašnom i 2 dcl. mleka.
Ostatak mleka staviti da se zagreje.
U dubljoj šerpi sa duplim dnom staviti ostali šećer da se karamelizuje na umerenoj temperaturi dok ne dobije svetlo crvenkastu boju. Mešati da bi se šećer ravnomerno topio. Paziti da se karamel ne pregreje i postane taman jer će biti gorak. Ako postoje grudvice šećera koje se nisu istopile a karamel je već dobio željenu boju, skloniti sa vatre i mešati, sve će se istopiti jer karamel dugo zadržava veliku toplotu, čak i kada se skloni sa vatre.

U karamel sipati polako toplo mleko lagano mešajući. Posuda mora da je dublja jer u ovoj fazi mleko i karamel veoma pene. Na laganoj vatri mešati dok se sav karamel ne istopi. Tada dodati smesu sa pudingom i kuvati još oko 2-3 minuta mešajući. Skloniti sa vatre, dodati kockice čokolade, mešati da se istope i na kraju dodati i kockice maslaca. Dobro ručno ili mikserom izmešati da se maslac lepo sjedini sa filom.

Korice filovati mlakim filom. Potrebno je oko 4 vrhom pune kašike za jedan sloj. Kolač blago opteretiti i ostaviti nekoliko sati, najbolje preko noći, u frižider. Seći na kockice i dekorisati rendanom čokoladom.



4 коментара: