12/04/2014

Chocolate banoffee pie - Čokoladna banana - karamel torta



Mnogo puta sam pravila klasičan Banoffe pai sa dulce de leche kremom jer ta kombinacija karamel - banane je zaista odlična. Ovaj put je karamel krem sa kondenzovanim mlekom i čokoladom, za ljubitelje čokolade pravo uživanje u kombinaciji sa bananama, finim ukusom keksa i slatke pavlake koja kompletnom doživljaju kada probate ovu finu torticu daje mekoću i finoću...





Sastojci

za deo od keksa

250 g. mlevenog integralnog keksa tipa Digestive
125 g. maslaca
2 kašike kakao
1 vanilin šećer

fil

397 g.(jedna konzervica)kondenzovanog mleka
100 g. maslaca
50 g. belog kristal šećera
50 g. tamno braon vlažnog, mekog, šećera - dark brown soft sugar
100 g. čokolade za kuvanje

2,3 banane
4 dcl. slatke pavlake
oko 150 g. čokolade za dekoraciju

Priprema


Pripremiti kalup za tortu prečnika 20 cm.

Za koru, maslac istopiti i sjediniti sa mlevenim keksom, kakaom i vanilin šećerom. Smesu rasporediti u kalup tako da se obloži i obod u visini oko 5-6 cm. Ostaviti da se dobro ohladi.

Za fil, u šerpici sa duplim dnom istopiti maslac sa obe vrste šećera na laganoj vatri, mešati dok se šećer ne istopi i dok ne postane fina glatka tečnost. Dodati kondenzovano mleka i stalno na laganoj vatri kuvati oko destak minuta lagano mešajući. OPREZ!!, kondenzovano mleko jako lako zagoreva, ako nemate odgovarajuću poszdu kuvajte na pari oko 15 minuta. Na kraju skloniti sa vatre i dodati kockice čokolade, izmešati da se istope i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.

U kalup sa keksom staviti banane, rasporediti fil, staviti umućenu slatku pavlaku i ostaviti preko noći u frižider.
Nemojte povećavati količinu fila jer je fil jakog i bogatog ukusa i ima ga taman toliko koliko treba u celoj kombinaciji sa ostalim sastojcima kolača.


Za loknice od čokolade, koristiti kvalitetnu čokoladu koja nije "brašnasta". Istopiti čokoladu, kada se malo prohladi rastanjiti je na ravnoj metalnoj površini, na poleđini neke tepsije npr. Ostaviti da se ohladi toliko da može da se odvaja od podloge ali ne i previše da se ohladi jer će tada samo mrviti i neće se uvijati. To je sada stvar prakse, ako ne uspe od prvog puta, pokupite čokoladu, ponovo istopite pa ponovite postupak. Ja sam kupila malu zidarsku špatulicu i sa njom zahvatim širinu oko 5-6 mm i lagano guram trakicu čokolade, ona će se uvijati.

4 коментара: